Tillbaka till katalog

Saga Berlin

Saga Berlin
Saga Berlin
Saga Berlin
Saga Berlin
Saga Berlin
Saga Berlin

Klubbat för:

23 000 SEK

Utropspris

7 000 SEK

Beskrivning

SAGA BERLIN (född 1987), "Folkbildning", fotografi, C-print, 1/10, 40x20 cm, signerad och daterad a tergo.


Stockholms Auktionsverk har fått förtroendet att sälja fyra fotografier av den kontroversiella konstnären Saga Berlin. En utav bilderna har aldrig tidigare visats offentligt, "Hen utan spegelbild". Samtliga bilder ingår i serien Uppfinn nått eller dö. En osanktionerad konsthändelse som ägde rum på Västertorps utomhusbad 2016.

Saga Berlin gör i dessa bilder konst av sina rättigheter som konstnär, medborgare och människa. Hon ställer frågor kring den fria konstens existens i förhållande till samhällets regelsystem.

Konstvetaren Macarena Dusant och debattören Tobias Barenthin Lindblad skriver i ett medborgarförslag från 2016: "Uppfinn nått eller dö" i Västertorps utomhusbad ställer frågor om dessa rättigheter. Vad är vi som medborgare, och vad är vår stat? Vem har rätt till den offentliga platsen? Vem kan uttrycka sig var, hur?"

Konstnärens intention vid Västertorps utomhusbad är att göra något som påminner om en Mandala. Men vid sidan om den klassiska färgtriaden, bortom det estetiskt vackra, det svarta, vita och röda, framträder effekten av Saga Berlins konstnärliga intention - tydliggörandet av den egna kroppens insats.

Saga Berlin har under mer än två decennier intresserat sig för kroppens plats i offentligheten. Hon har genom sina fotografier ifrågasatt sociala normer, dess förutsättningar och fortsatta existens. Bilderna i serien Uppfinn nått eller dö ligger i linje med detta.

Saga Berlin, född 1987, är en autodidakt svensk foto-, video- och installationskonstnär. Hon har främst blivit känd genom det mångåriga konstprojektet Niceguzz där hon genom foto och video porträtterar människor i olika miljöer och situationer. Hon har fotograferat hiphopstjärnor som Linda Pira och Rosh, och har varit Grammisnominerad för videon till Cherries låt "Tabanja". Saga Berlin har de senaste åren ställt ut sin konst på tex Liljevalchs Konsthall och har samarbetat med varumärken som Sony, Warner, Universal, Adidas, Nike och Wesc.

För frågor kontakta fredrik.anthony@auktionsverket.se

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

581830

Datum:

2018-10-18