Tillbaka till katalog

Johan Sevenbom, Vy från Slottsbacken Stockholm

Johan Sevenbom, Vy från Slottsbacken Stockholm
Johan Sevenbom, Vy från Slottsbacken Stockholm
Johan Sevenbom, Vy från Slottsbacken Stockholm
Johan Sevenbom, Vy från Slottsbacken Stockholm

Klubbat för:

17000 SEK

Utropspris

25 000-30 000 SEK

Beskrivning

JOHAN SEVENBOM (1721-1784): Vy från Slottsbacken över Blasieholmen mot Ladugårdslandet och Fredrikshovs slott, tusch och akvarell på papper, 11,5 x 16 cm.

PROVENIENS:
Privat samling, Danmark

Denna nyupptäckta och således tidigare opublicerade stockholmsvy, troligtvis utförd omkring 1774, har stort konst- och kulturhistoriskt värde. Akvarellen är den enda kända av Sevenbom och utgör ett betydande bidrag till kännedomen om akvarellmåleriet i Sverige före Elias Martins återkomst till Sverige 1780. Endast en figurteckning av Sevenbom är tidigare känd (Björn Hallerdt: Sevenboms Stockholm, Johan Sevenbom - förnyare av svensk landskapskonst under 1700-talet, 2010, sidan 84f och 138ff). Akvarellen är den tidigaste kända avbildningen av Fredrikshovs slott efter att byggnaden kompletterats med en flygelbyggnad som stod färdig 1774, efter ritningar av Carl Fredrik Adelcrantz. Det är tänkbart att Sevenbom erhöll i uppdrag att utföra akvarellen av Adelcrantz eller hans uppdragsgivare, överståthållaren Carl Sparre. Om så är fallet, förefaller det troligt att Sevenbom utfört akvarellen i avsikt att visa hur Fredrikshovs slott skulle se ut då det stod färdigt och att han således har baserat delar av sin bild på Adelcrantz ritning. Akvarellen skulle i sådant fall kunna dateras några år tillbaks i tiden. Sevenbom var väl bekant med Adelcrantz och redan 1761 hade han införlivat honom i sin målning Stallkanalen och gamla Norrbro med Kgl. Myntet (se Hallerdt, sidan 74ff), tillsammans med hans medarbetare slottsarkitekten Carl Johan Cronstedt samt den unge framtidsmannen Erik Palmstedt, blivande stadsarkitekt.
.
Johan Sevenbom var en förnyare av den svenska landskapskonsten under 1700-talet och den mest betydande stockholmskildraren före Elias Martins inträde på scenen. Hans topografiskt exakta stockholmbilder utgör den viktigaste källan för kännedom om hur Stockholm såg ut under tredje kvartalet av 1700-talet. Attributionen till Sevenbom är baserad på jämförelser med hans kända stockholmsbilder. Kompositionsmässigt visar akvarellen exempelvis stor likhet med en nyupptäckt målning av Sevenbom från 1761, Vy mot Kungsholmen och Nya Kungsholmsbron från Riddarholmen, vilken också är inkluderad på denna auktion (katalognummer 3041). I likhet med denna är vyn tagen från ett lågt perspektiv och det schematiska utförandet av figurerna som rör sig över Skeppsholmsbron är frapperande likt utförandet av staffaget som rör sig över Nya Kungsholmsbron på Sevenboms målning. Sevenbom är känd för att ha använt sig av Camera Obscura för att uppnå ett arkitektoniskt korrekt perspektiv. I detta skiljer han sig radikalt från Elias Martin som hade ett mer romantiskt och inte alltid topografiskt korrekt förhållande till sina motiv. Till vänster på den aktuella akvarellen ses Kungliga slottets södra flygelbyggnad. Sevenbom hade fått sig anvisat ett arbetsrum i slottet där han hade sin ateljé med utsikt över Logården (se Hallerdt, sidan 91).
.
Fredrikshovs slott uppfördes av Jean de la Vallée på 1660-talet och utökades 1731 med en huvudbyggnad efter ritningar av Carl Hårleman på uppdrag av Fredrik I. Kungen använde slottet under sina jaktutflykter på Djurgården, men skänkte det sedemera till sin Maîtresse Hedvig Taube. Namnet Fredrikshov har dock äldre anor än kung Fredrik I och härstammar från vinskänken Fredrik Hoff som drev ett värdshus i Vallées hus under slutet av 1600-talet. Mellan 1772 och 1774 tillkom en flygel efter ritningar av arkitekt Carl Fredrik Adelcrantz på uppdrag av änkedrottning Lovisa Ulrika som bebodde slottet fram till sin död 1782. Under några år residerade även Sofia Albertina där. Därefter användes det som fängelse för arresterade medlemmar av Anjalaförbundet. Åren 1802-1888 var byggnaden kasern för Svea livgarde. Huvudbyggnaden revs 1895 för att ge plats åt nya gator, och idag återstår av de ursprungliga byggnaderna endast Adelcrantz flygel.

Auktionsnummer:

2260

Datum:

2017-06-07