Tillbaka till katalog

Maria Wiik oljemålning

Maria Wiik oljemålning
Maria Wiik oljemålning
Maria Wiik oljemålning
Maria Wiik oljemålning
Maria Wiik oljemålning
Maria Wiik oljemålning
Maria Wiik oljemålning
Maria Wiik oljemålning

Klubbat för:

100 000 EUR

Utropspris

120 000 EUR

Beskrivning

MARIA WIIK (1853-1928) "Våren", signerad samt daterad -03, olja på duk, 80x53,5 cm

Litteratur: Pia Katerma, nr. 351, avbildad på sid 125

Proveniens: nuvarande ägares farfars far anskaffat på 1920-30-talet

Maria Wiik var och är fortfarande känd främst som en kvalitetsmålare och en skicklig porträttmålare, men i början av 1900-talet målade hon också symbolistiska verk som förblev okända för allmänheten. Detta var konstnärens eget val, det var vid denna tidpunkt som hennes intresse för utställningar minskade avsevärt. Kvinnliga artister kände överlag att de hade skjutits åt sidan och detta minskade naturligtvis deras intresse för att ställa ut sina verk. Fenomenet återspeglas också i anordnandet av den första utställningen av kvinnliga konstnärer - Kvinnliga artisters utställning 1905 på Ateneum, där Maria Wiik deltog. Men hon visade inte upp sina symboliska målningar vid detta tillfälle.

Den, för Maria Wiik stora målningen, från 1903 som nu säljs har knappast alls visats för allmänheten. Mysteriet kvarstår varför ett sådant anmärkningsvärt verk som tolkar den finska våren inte visades på utställningar vid den tiden. Det är känt att den nuvarande familjen har ägt målningen sedan 1920- eller 1930-talet och att den anskaffades i Tammerfors.

Maria Wiiks symboliska vårmålning är mycket finsk i sin atmosfär och i sitt färgschema - precis så härligt börjar landet vakna under isens vinter. Landskapet är fortfarande stelnat av vintern och nästan enhetligt i färg. Den unga jungfrun, som personifierar våren, är nordisk till sin natur, även om hon ärr iklädd i den genomskinliga klänningen från renässansmålningens jungfrur med sina skira bälten. Den ljusa, fräscha jungfrun strör vårens väderblommor och blå anemoner på fortfarande kall mark och med utsträckt hand stöter hon bort vintern.

Maria Wiik verkar ha blivit influerad av bland annat Jules Bastien-Lepes poesiövning från Herman Frithiof Antellis grundsamling, de allegoriska figurerna av Puvis de Chavannes som hon uppskattar och Harald Slott-Møllers 18: e vårmålning av Hirkchsbrung från Köpenhamn från 1896. Från den fick hon främst mod att kombinera nordisk natur och en jungfru från samma region i samma komposition.

Maria Wiik har också målat en akvarell om detta ämne, med en vitskäggig vinterfarfar som hukar i bakgrunden. Idag finns akvarellen i Gösta Beckers samling på Helsingfors konstmuseum.

Maria Wiiks vårmålning är en övertygande tolkning av uppvaknandet av naturen i norr och ger en ny typ av känslig poesi till Wiiks konstnärsbild.

Leena Ahtola-Moorhouse

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

897189

Datum:

2021-05-23