Tillbaka till katalog

Henry B Goodwin, Stadshustornet

Henry B Goodwin, Stadshustornet
Henry B Goodwin, Stadshustornet

Klubbat för:

14 000 SEK

Utropspris

3 000 SEK

Beskrivning

HENRY B GOODWIN (1878-1931): Stadshustornet, signerat och daterad Goodwin 1922, gelatinsilver fotografi, 27,5x25,5 cm, monterat på papper, ramat

Stockholms stadshus är beläget på den gamla eldkvarnstomten vid Hantverkargatan 1 på Kungsholmen. Arkitekt Ragnar Östberg fick uppdraget att rita den påkostade byggnaden. Det krävdes 15 år att fullborda byggnadsverket, som invigdes midsommaraftonen den 23 juni 1923, på vad man antog vara 400-årsdagen av Gustav Vasas intåg i Stockholm (det var i själva verket dagen därpå).

Ragnar Östberg lär ha inspirerats av Dogepalatsets volym och arkader mot vattnet samt Markuskyrkans kampanil, båda belägna i Venedig. Stadshusets yttre och inre bär även influenser av bland annat italiensk renässans, nordisk gotik och islamisk konst, som Östberg förenade till en alldeles egen stil, där även det specialtillverkade, mörkröda murteglet spelade en viktig roll. Drygt en miljon handslagna och knappt sju miljoner maskinslagna tegelstenar användes för att färdigställa arkitektens skapelse. Stadshusbygget har kallats "den sista ´riktiga´ byggnadshyttan i Sverige" och räknas som ett av landets främsta byggnadsverk i den nationalromantiska stilen. Med sitt 106 meter höga torn är det även ett känt landmärke i Stockholm.

Henry B Goodwin har avbildat Stadshuset just när uppförandet är avslutat, året innan själva invigningen.

(nr 6914)

Ingår i temaauktion: En samling Henry B Goodwin - del 2

För frågor och konditionsrapport kontakta pierre.olbers@auktionsverket.se

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

882488

Datum:

2021-03-07