Tillbaka till katalog

Samling diktmanuskript och brev från H. Martinson

Samling diktmanuskript och brev från H. Martinson
Samling diktmanuskript och brev från H. Martinson
Samling diktmanuskript och brev från H. Martinson
Samling diktmanuskript och brev från H. Martinson
Samling diktmanuskript och brev från H. Martinson
Samling diktmanuskript och brev från H. Martinson

Klubbat för:

160000 SEK

Utropspris

100 000-120 000 SEK

Beskrivning

HARRY MARTINSON - STOR SAMLING DELVIS OPUBLICERADE DIKTMANUSKRIPT. MARTINSON, HARRY (1904-1978). Svensk författare, poet och konstnär. Tilldelades Nobelpriset i litteratur 1974.
9 mestadels egenhändigt skrivna och alla egenhändigt undertecknade brev, varav 8 ställda till Knut Ring / tidskriften S.A.L.I.F., daterade Ösmo 1928-31 repektive Norrköping 1930 samt 1 till Elis Andersson, redaktör vid Göteborgs-Posten + 46 egenhändigt skrivna och/eller egenhändigt undertecknade dikter, mestadels från tiden 1928-1935. + 3 egenhändigt skrivna och/eller egenhändigt undertecknade prosastycken från samma tid. Några med smärre marginalrevor och veck. Några märken efter rostiga gem. En dikt med bortrivet stycke i marginalen och skadad namnteckning. I huvudsak mycket gott skick.

Detaljerad förteckning på begäran.

Detta synnerligen rika arkiv kommer ursprungligen från Thulin & Ohlsons antikvariat i Göteborg och verkar ha samlats ihop från flera källor. Att spåra materialets ursprung innebär vissa svårigheter, då Martinson vid denna tid ofta sände samma dikt till flera olika tidskrifter. Vissa saker publicerades förmodligen inte, och Carl-Otto von Sydows bibliografi över Martinsons verk har uppenbarligen vissa luckor. Sammantaget ger detta material en fascinerande bild av villkoren för Harry Martinsons författarskap vid tiden kring debuten. Dess litteraturvetenskapliga värde ökas ytterligare av att flera dikter tycks vara opublicerade eller okända för forskningen.

En del av arkivet härstammar från redaktören och fackföreningsmannen Knut Ring. Han var redaktör för tidskriften S.A.L.I.F., som utgavs av Svenska Amerika Linjens Intendenturpersonals Förening. Martinsons första brev daterat den 28 oktober 1928 är relativt formellt hållet och adresserat till "S.A.L.I.F." utan att nämna Ring vid namn. I de följande breven blir tonen så småningom mera kamratlig. Den 6 augusti 1930 skriver Martinson att han är på turné för att sprida tidskrifterna Tidevarvet och Fönstret ("Jag har delat ut till arbetslösa"). Hans pengar är nu slut och han ber Ring att skicka 25 kronor: "Jag skall försöka luffa till Motala - om du skickar dem dit Poste Restante. Hjälp mig gosse, jag vill inte stampa kläderna." I nästa brev meddelar han bland annat "Jag har en bok nästan färdig, som jag tänkte skulle slå ett slag för mig och friheten. Jag har kallat den ´Nässlorna blomma´" - en bok som utkom först 1935. Ett brev från september 1931 är skrivet i en uppsluppet galghumoristisk ton. Martinson beklagar sin fattigdom och citerar både Heine och Grönköpings Veckoblad. Brevet avslutas "Dock avvaktar jag vid en allt mindre och mindre falukorv ditt ärade svar. Hej Kamrat!". En månad senare har uppenbarligen inga pengar kommit in och Martinson skriver något dystrare. "Till våren kommer min prosabok: resor utan mål., sedan är det lagom att ta ett rep, gå ut i skogen och leta reda på en bra gren. Jag hoppas du sänder mig en slant omedelbart."
De dikter och prosabidrag som medföljde breven finns till stor del bevarade och är delvis identifierbara i materialet. Sammanlagt 8 av de handskrivna dikterna och 1 maskinskrivet prosastycke går via Carl-Otto von Sydows Martinson-bibliografi med viss säkerhet att knyta till S.A.L.I.F. Ytterligare ett prosabidrag har uppenbarligen aldrig tryckts, och en dikt verkar ha publicerats men inte oserverats av Sydow.

I materialet finns även ett brev till Elis Anderson på Göteborgs-Posten. Det är daterat "Halmstad juni 35" och avsändarens desperation är kännbar i varje stavelse:
"För närvarande befinner jag mig i en mycket svår situation. Jag har i förtvivlan och efter svåra och sargande slitningar lämnat hemmet. Jag ber Eder genomläsa de dikter jag medsänder. De äro skrivna på detta hotellrum, där jag nu sitter fast utan att kunna komma loss, under det att räkningen växer dag för dag. Vill Ni hjälpa mig, så att Ni köper dikterna och betalar allt Ni kan. Jag skall skicka bättre saker (ja även den länge, länge utlovade artikeln) så fort mina nerver bli bättre. För närvarande är jag förtvivlad, full av ångest och riven i djupet som aldrig förr.
Får jag be Eder om den största möjliga diskretion. Ty jag vill vara absolut ensam en tid och komma tillrätta med mig själv."

Göteborgs-Posten publicerade två dikter av Martinson en dryg månad senare och manuskripten till båda ingår i arkivet. Att döma av papperstyp och penna är det de dikter som skrevs på hotellrummet och skickades med detta brev. I materialet ingår dessutom flera dikter som tycks höra till samma tillfälle men som inte finns förtecknade i von Sydows bibliografi. Nästa förtecknade bidrag i Göteborgs-Posten, "Enkel visa om Sverige" dyker upp först 1939. Även den finns i manuskript i samlingen, som därtill innehåller ytterligare minst ett, men troligen flera manuskript ur Göteborgs-Postens arkiv.
Ytterligare två tidskriftsarkiv som troligen bidragit till samlingen är Eldaren och Sjömannen, även de baserade i Göteborg. Minst nio, kanske så många som elva dikter går att knyta till publicering i Eldaren. En handfull dikter kommer förmodligen ur Sjömannens arkiv.

Utöver dessa finns två dikter som publicerats på olika ställen och där proveniensen inte gått att fastställa, samt inte mindre än 8 dikter och en prosatext som inte gått att knyta till något publiceringsställe och inte heller är förtecknade i von Sydows bibliografi. Sammanlagt innehåller materialet 14 dikter och 2 prosastycken som antingen är opublicerade eller inte observerade av forskningen.
De flesta av dikterna har enbart publicerats i tidningar och tidskrifter, endast några enstaka har publicerats i bokform. Ett undantag är dikten "Spökskepp" som givit titeln till författarens debutbok. Den föreligger här i en läcker renskrift på två folioark. I S.A.L.I.F:s julnummer 1929 publicerades den under titeln "Den flygande holländaren". Ytterligare två dikter publicerades i Spökskepp och en dikt "Uranium" i Nomad (1943).

Harry Martinson var inte bara Nobelpristagare och akademiledamot, han är också en av våra mest lästa och älskade författare. I detta material ges en chans att komma honom riktigt nära under den tid då hans författarskap formerades.

Auktionsnummer:

6492

Datum:

2015-06-16