Tillbaka till katalog

Dan Wolgers, Här slutar allmän väg I

Dan Wolgers, Här slutar allmän väg I
Dan Wolgers, Här slutar allmän väg I
Dan Wolgers, Här slutar allmän väg I
Dan Wolgers, Här slutar allmän väg I
Dan Wolgers, Här slutar allmän väg I
Dan Wolgers, Här slutar allmän väg I

Klubbat för:

450000 SEK

Utropspris

475 000-500 000 SEK

Beskrivning

DAN WOLGERS
född 1955
Här slutar allmän väg I
Signerad, daterad och numrerad på baksidan Dan Wolgers 1995, 1/1 h.c.. Cibachrome, 120 x 232 cm.


Dan Wolgers har betecknats som den svenska samtidskonstens ´enfant terrible´, tack vare sina enkla men nog så provokativa handlingar. Han har t. ex låtit en reklambyrå bygga en separatutställning och ställer därmed frågan huruvida konstbegreppet verkligen behöver konstnären för att fungera. Genom att arbeta med bilden av sig själv som konstnär frågar han sig också huruvida detta ting är hämtat från konstnärens egen auratiska idévärld: är konsten endast ett sken, dvs ingenting, ett tomrum som kan fyllas med vad som helst?

Här slutar allmän väg kom till när det stormade som mest kring hans person. Wolgers projekt väckte hetsig debatt från den så kallade Rififiutställningen där han lät en reklambyrå göra de utställda konstverken. Mången vän av ordning blev upprörd över Wolgers sätt att hantera uppdraget att göra omslag till Stockholms telefonkatalog genom att sätta dit sitt eget namn och telefonnummer. Än värre blev det när Dan Wolgers lade beslag på två soffor på Liljevalchs Konsthall för att sedan bjuda ut dem på Stockholms Auktionsverk.
-I det läget kändes det nödvändigt att ge information om vad jag höll på med. Bilderna i serien Här slutar allmän väg är meddelanden till konstbetraktaren att antingen får han eller hon stanna vid skylten eller också känna sig välkommen att gå vidare in i ett landskap som inte är välbekant och därmed offentligt. Jag tycker själv att idén är glasklar. Det man ser av naturen bakom skyltarna har samma proportioner som vanliga passepartouter. Samtidigt är naturen bildermas verkliga innehåll. Jag hade inga förväntningar på hur serien skulle tas emot, men trodde att den skulle vara alldeles osäljbar. Att kasta alla tecken på kommersialitet överbord är en bra start. Till min förvåning väckte serien stor förtjusning. Statens Konstråd köpte hela serien. Men jag minns inte att det skrevs mycket om den." Här sviker dock minnet Dan Wolgers. Sviten väckte debatt redan då, och anses idag som ett ikoniskt verk av den svenska konsten vid millennieskiftet.

Auktionsnummer:

436

Datum:

2021-05-25