Tillbaka till katalog

Axel Olson, Sfinx

Axel Olson, Sfinx
Axel Olson, Sfinx
Axel Olson, Sfinx
Axel Olson, Sfinx
Axel Olson, Sfinx
Axel Olson, Sfinx
Axel Olson, Sfinx
Axel Olson, Sfinx
Axel Olson, Sfinx
Axel Olson, Sfinx
Axel Olson, Sfinx
Axel Olson, Sfinx
Axel Olson, Sfinx
Axel Olson, Sfinx
Axel Olson, Sfinx
Axel Olson, Sfinx

Klubbat för:

1350000 SEK

Utropspris

60 000-80 000 SEK

Beskrivning

AXEL OLSON
1899-1986
Sfinx (Sphinx)
Signerad och daterad Axel Olson -34. Olja på duk, 70 x 80 cm.

UTSTÄLLD
International kunstudstilling - kubisme = realisme, Den frie udstillings bygning,
Köpenhamn, 15-28 januari 1935, katalognr 95
Halmstadgruppen, Konstakademien, Stockholm, januari 1936, katalognr 89
Gösta Adrian Nilsson och Halmstadgruppen, Göteborgs konstförening, mars
1936, katalognr 87
Halmstadgruppens 30-tal, Norrköpings Konstmuseum, 27/9 - 16/11 1986, katalognr 45
Halmstadgruppen 60 år, Halmstad-Berlin-Paris-Halmstad, Liljevalchs Konsthall, Stockholm 7/4 - 4/6 1989, katalognr 218

Stockholms Auktionsverk vill framföra ett varmt tack till intendent Erika Danker, Mjellby konstmuseum, för hjälp med katalogiseringen av målningens utställningshistorik.

Axel Olsons målning "Sfinx" utgör ett av de tidigaste och främsta exemplen på fullt utvecklad surrealism i svensk konst och målningen är ett centralt verk i både konstnärens och Halmstadgruppens produktion. Målningens tillkomstår, 1934, innebär ett märkesår, inte bara för den berömda konstnärsgruppen, utan även i svensk och internationell konsthistoria. Det är just detta år som Halmstadgruppens medlemmar blir surrealister och samma år bildas surrealistiska grupper runt om i Europa, USA och t o m i Japan. Visserligen hade det funnits surrealistiska strävanden hos Halmstadgruppens medlemmar redan tidigare, med början i Erik Olsons "Handsken är kastad" från 1930, men som Otto G Carlsund har framhållit så vacklade de sex konstnärskamraterna under de första åren på 30-talet fortfarande mellan "neoplasticism, konstruerad naturalism, post-kubism och surrealism". Artur Lundkvist, vilken hade en betydande roll inom surrealismens teoretiska och litterära områden, beskriver Halmstadgruppens förvandling till surrealister 1934 utifrån "ett behov att ställa konstnären i ett djupare och direktare förhållande till människan, att bygga sin konst på en fruktbarare konflikt mellan form och innehåll". Surrealismen anmälde sig då som en ännu relativt obeprövad metod och Halmstadgruppens medlemmar tvekade inte att tillgripa den, även om man därmed riskerade att äventyra sina dittills vunna resultat. De dekorativa kompositionerna övergavs till förmån för bisarra dröm- och fantasibilder, där de konkreta verklighetsdetaljerna förvandlades till irrationella symboler. Medvetandets sammansvetsningar av minnen, aktualiteter, sinnesförnimmelser och hemliga impulser överfördes på målardukarna.

En första mönstring av denna nya inriktning hos Halmstadgruppen utgjorde deras utställning i Helsingfors i mars 1934. Den verkligt betydelsefulla händelsen blev dock gruppens deltagande i den legendariska utställningen "International kunstudstilling - kubisme = realisme" i Köpenhamn i januari 1935. Här presenterade sig nu Halmstadgruppen som surrealister i ett internationellt sammanhang. Utställningskatalogens förord skrevs av ingen mindre än André Breton, surrealismens grundare och centrale idégivare. Bland utställarna fanns namn som Salvador Dalí, Max Ernst, Alberto Giacometti, Paul Klee, René Magritte, Joan Miró, Man Ray och Meret Oppenheim.

I sällskap av dessa internationella storheter visar Axel Olson sin målning "Sfinx" på utställningen. Målningen står först bland hans verk i katalogen. Kanske starkare än i något annat av hans surrealistiska verk framträder här influenser från riktningens fixstjärna, Salvador Dalí, samtidigt som den av André Breton hos Halmstadgruppen uppmärksammade egenarten med "saltets ljus" - havsljuset - som strömmar genom deras dukar, i motsats till de kontinentala surrealisternas mera tillfälliga konstlade drömljus, även är närvarande i målningen.

Året efter att "Sfinx" har visats på den internationella utställningen i Köpenhamn får den svenska konstpubliken möjlighet att se målningen. I januari 1936 visas den i Stockholm på Konstakademiens utställning "Halmstadgruppen" och i mars samma år är den med på Göteborgs konstförenings utställning "Gösta Adrian Nilsson och Halmstadgruppen". Utställningen på Konstakademien var Halmstadgruppens dittills största framträdande och innehöll huvudsakligen verk från åren 1934 och 1935. Den recenserades av Otto G Carlsund i en lång artikel i tidskriften "Fönstret" (nr 1, 1936), betitlad "Surrealisten". Efter att ha inlett med något av ett försvarstal för Halmstadgruppen, i ljuset av den dåtida konstpublikens och de mer traditionellt orienterade konstnärskollegornas oförstående inställning till surrealismen, konstaterar han att Halmstadgruppens medlemmar uppvisar en frappant utveckling sedan deras senaste framträdande för Stockholmspubliken hösten 1932 i Galerie Moderne.

Inte minst är det skaparen av "Sfinx" som fångar den insiktsfulle Carlsunds uppmärksamhet: "Den förste att nämna bör bli Axel Olson. Han äger en kollektion tavlor, som jämförd med den han sist presenterade, företer den starkaste viljan till positiv utveckling. Han har tagit ett krafttag och bör få ett oreserverat erkännande. Inte bara för krafttagets skull, som ensamt det väl vore värt en eloge, utan därför att han lyckats. Kvaliteten är jämn över hela linjen. Hans syner äro de som lättast ge associationer och väcka till livs förnimmelser av händelser, som tycks bekanta och kära. Den drömvärld han uppenbarar innehåller något påtagligt reellt, om än abstrakt. Han spelar inte ut bisarrerier som kollegerna, utan håller sig strängt måttfullt i valet av agerande former. Men Axel Olson har mera. I var och en av hans bilder, som alltid äro av en delikat kolorit (och i det avseendet har han gått fram oerhört sen sist), andas en djup och mäktig upplevelse. Varje tavla vore värd en uttömmande granskning och det är tyvärr ogörligt i en kort kritik. Var och en som själv ger sig en smula möda bör dock komma till resultat som stämmer med det sagda, nämligen att Axel Olson är en utmärkt målare på den nivå han i dag står."Femtio år senare, på hösten 1986, utgör "Sfinx" ett av de betydande verken i utställningen "Halmstadgruppens 30-tal", där Norrköpings Konstmuseum lyfter fram den viktigaste epoken i gruppens karriär. Några veckor före utställningens öppnande går Axel Olson bort, som den siste av medlemmarna i Halmstadgruppen. När Liljevalchs konsthall 1989 uppmärksammar 60-årsminnet av Halmstadgruppens bildande med utställningen "Halmstadgruppen 60 år: Halmstad-Berlin-Paris-Halmstad" är "Sfinx" återigen ett av de utvalda verk som visas.

För frågor och konditionsrapport kontakta pierre.olbers@auktionsverket.se

Auktionsnummer:

373

Datum:

2021-05-25