Tillbaka till katalog

Robert Jacobsen, Abstrakt skulptur

Robert Jacobsen, Abstrakt skulptur
Robert Jacobsen, Abstrakt skulptur
Robert Jacobsen, Abstrakt skulptur
Robert Jacobsen, Abstrakt skulptur
Robert Jacobsen, Abstrakt skulptur
Robert Jacobsen, Abstrakt skulptur
Robert Jacobsen, Abstrakt skulptur
Robert Jacobsen, Abstrakt skulptur

Klubbat för:

40000 SEK

Utropspris

50 000-60 000 SEK

Beskrivning

ROBERT JACOBSEN
Danmark 1912-1993
Abstrakt skulptur
Svart järn. Unik. Höjd 50, längd 32, djup 26 cm.

PROVENIENS
Privat samling, Bryssel


Robert Jacobsen är utan konkurrens den danske konstnär som har 1900-talets i särklass mest markanta uttryck och som nått internationell berömmelse för sina svetsade stålskulpturer. Stor betydelse för hans konstnärskap hade en utställning arrangerad på Den Frie i Köpenhamn 1932 där Jacobsen såg verk av bland andra Paul Klee och W.assily Kandinsky.

Det var från slutet av 1940-talet som han började arbeta med de svartmålade järnskulpturerna, som består av sammansvetsat järn. Dessa kom att få en avgörande betydelse för Jacobsens förmåga att skapa såväl de eleganta som de kraftfulla ´rumsskulpturer´.

På Kunstnernes Efterårsudstilling (1942-1945) ställde Robert Jacobsen ut tillsammans med de vänner som senare skulle bli en del av COBRA: Asger Jorn, Carl-Henning Pedersen och Egill Jacobsen. Men det var framför allt vänskapen och samarbetet med Richard Mortensen, och deras resa till Frankrike som fick en avgörande betydelse för Jacobsen. Efter deras utställning i Köpenhamn på Galleri Tokanten 1946 reste Mortensen och Jacobsen tillsammans till De Danske Kunstneres Hus i Suresnes, nära Paris. De två konstnärerna kom snart i kontakt med Galerie Denise René och den krets av jämnåriga konstnärer som var knutna till galleriet i Paris: Poliakoff, Deyrolle, Dewasne och Vasarely, samt de något äldre målarna Herbin och Magnelli. Det stringenta nonfigurativa formspråket förespråkades i denna grupp. Robert Jacobsen ställde under de följande åren ut en rad fristående ´rumsskulpturer´ i järn men även jänreliefer, de så kallade "teckningarna i järn". Samtidig gjorde Jacobsen även en serie arbeten i tusch på papper, där penseldrag och koncisa skrivtecken framhäver hans strävan om att uppnå förenkling i tvådimensionella verk.

Robert Jacobsen var professor vid Akademie der bildende Künste i München 1962-1982 och professor vid Det Kunglige Kunstakademis Billedhuggerskoler 1976-1983. Han har emottagit en rad fina priser, bland annat Thorvaldsens-medaljen (1967), Prins Eugen-medaljen (1974) och Ordres des Arts et des Lettres (1987).

Jacobsen har dessutom skapat en rad monumentalskulpturer, bland annat i Esbjerg, Odense, Lindø, Billund, Köpenhamn och Ålborg, samt i Abbaye Saint-André, Centre d´Art Contemporain i Meymac, Frankrike (1991), Skulpturgruppen vid Firma Würth i Künzelsau, Tyskland (1992) och avslutningsvis på UNESCO-platsen mittemot Eiffeltornet i Paris (1993).


För frågor och konditionsrapport kontakta pierre.olbers@auktionsverket.se

Auktionsnummer:

533

Datum:

2020-11-24