Tillbaka till katalog

Ewald Dahlskog, Helios

Ewald Dahlskog, Helios
Ewald Dahlskog, Helios
Ewald Dahlskog, Helios
Ewald Dahlskog, Helios
Ewald Dahlskog, Helios
Ewald Dahlskog, Helios
Ewald Dahlskog, Helios
Ewald Dahlskog, Helios
Ewald Dahlskog, Helios
Ewald Dahlskog, Helios
Ewald Dahlskog, Helios
Ewald Dahlskog, Helios

Klubbat för:

12000 SEK

Estimate

15 000-20 000 SEK

Description

EWALD DAHLSKOG
1894-1950
Helios
Signerad och daterad E Dahlskog 27. Olja på duk, 98 x 77,5 cm.

PROVENIENS
Konstnärens kvarlåtenskap,
genom arv till konstnärens son Sten Dahlskog (1930-1990),
genom arv till hans hustru Birgit Dahlskog (1927-2018),
därefter genom arv inom familjen fram till 2020

År 1927, samma år som Dahlskog utförde den aktuella målningen, kontrakterades han av Kosta glasbruk i samband med att svenskt konsthantverk skulle presenteras på The Metropolitan Museum i New York. Dahlskogs stora dekorativa talang gjorde att man vågade anställa honom trots att han inte tidigare hade arbetat i glas. Dahlskog hade en månad på sig att ta fram en kollektion till New York-utställningen. I tjock, vattenklar kristallmassa formade han stora tunga skålar, fat och pokaler och lät skären bilda knippen av ljusreflekterande mönster i glaset. Effekten blev något alldeles nytt. Både svenska och amerikanska kritiker var mycket positiva.

Den aktuella målningen skiljer sig radikalt från Dahlskogs övriga kända arbeten och kan med goda skäl sägas utgöra en tvådimensionell återspegling av Dahlskogs arbeten i glas från denna tid. Helion och hans hästar är närmast skulpturalt utformade och reflekterar både solens strålar och vattenytans reflexer som vore de utformade i kristall. Motivvalet återspeglar helt tydligt Dahlskogs ockupation vid denna tid med ljusets betydelse för utformningen av sina glasprodukter.

Helios eller Helios Panoptes som han också kallades, tillhörde den grekiska mytologin och var en personifiering av solen. Hans grekiska namn betyder "solen", liksom det latinska namnet Sol. Hans andra namn, Helios Panoptes, betyder "den allseende" på grekiska. Helios har även givit namn till grundämnet helium eftersom det är en av de viktigaste beståndsdelarna i solen. Helios var solens gud, men även havens väktare samt gud över gåvan att kunna se. Han bodde i ett gyllene palats som låg i jordens östra delar i den stora floden Okeanos som omgav världen. Varje morgon åkte han med sin gyllene vagn, som drogs av de kraftfulla eldiga (ibland bevingade) hingstarna Eos, Pyrois, Phlegon och Aithon över himlen varje morgon. När han nått hesperidernas (kvällarnas) land i väster åkte han tillbaka över Okeanos vatten i en av Hefaistos båtar och solnedgången skapades. Helios var son till ljusets gud Hyperion och gudinnan Theia. Tillsammans med sina två systrar, mångudinnan Selene och gryningsgudinnan Eos, utgjorde de vad som kallades "ljusets barn".

Auktionsnummer:

1285

Date:

2020-06-11