Tillbaka till katalog

Hilma af Klint, Mjältens kraft

Hilma af Klint, Mjältens kraft
Hilma af Klint, Mjältens kraft
Hilma af Klint, Mjältens kraft
Hilma af Klint, Mjältens kraft
Hilma af Klint, Mjältens kraft
Hilma af Klint, Mjältens kraft
Hilma af Klint, Mjältens kraft
Hilma af Klint, Mjältens kraft
Hilma af Klint, Mjältens kraft
Hilma af Klint, Mjältens kraft
Hilma af Klint, Mjältens kraft
Hilma af Klint, Mjältens kraft

Klubbat för:

1600000 SEK

Utropspris

800 000-1 000 000 SEK

Beskrivning

HILMA AF KLINT
1862-1944
Mjältens kraft
daterad 12.11.31
Akvarell på papper, 47 x 32 cm

På baksidan text skriven av Hilma af Klint: "Mjältens sju krafter inuti den röda mjälten som får dessa krafter förstenade genom sju arimanska krafter som mjälten genom människans högmod dragit till sig."

PROVENIENS
Familjen af Klint

FÖRSÄLJNINGSVILLKOR
I enlighet med säljarens önskemål om att tillgängliggöra verket för allmänheten och forskning, gäller följande villkor för köp av Hilma af Klint, Mjältens kraft:

Köparen förbinder sig att i minst 5 år,
- Vid förfrågan från museer utlåna konstverket till, för Hilma af Klints konstnärskap, betydande utställningar.
- Tillgängliggöra för betydande forskning av Hilma af Klints konstnärskap

Avtal gällande ovan villkor skrivs med köparen i samband med betalning för verket. 


HILMA AF KLINT - MJÄLTENS KRAFT

Med merparten av af Klints över 1200 non-figurativa verk förvaltade av Stiftelsen Hilma af Klints verk, är det ovanligt att unika bilder når ut. Under de senaste åren har af Klints stora soloutställningar på konstinstitutioner såsom Solomon R. Guggenheim-museet i New York, Serpentine Galleries i London och Picasso-museet i Spanien tagit konstvärlden med storm. Äntligen har detta enastående konstnärskap, sökande existentiella svar och universella sanningar från en högre värld, fått den uppmärksamhet det förtjänar.

Född in i en adlig familj och med en traditionell konstnärsutbildning i ryggen, valde af Klint år 1906 en annan väg, mot en livslång andlig resa skapande radikalt abstrakta målningar. Som tonåring deltog hon i seanser med vänner, men efter systern Herminas bortgång 1880 kom hon att ägna alltmer tid och energi åt att kommunicera med den andliga världen. Under de kommande decennierna blomstrade hennes djärva och färgglada abstrakta konst, obunden från alla kända referenser till den fysiska världen. Af Klint kom ständigt att skjuta fram gränserna för sitt abstrakta ordförråd i experimenterandet av olika teman, former och serier.

Den spektakulära målningen Mjältens kraft utfördes 1931, tio år efter att af Klint frångick de geometriska formerna till förmån för "flytande färger". Hennes tidigare strikta kompositioner ersattes nu av friare färgkompositioner där gestalter förtätas i den genomskinliga akvarellen. Med människan som utgångspunkt sökte hon en dialog mellan sitt medvetna och undermedvetna jag, samtidigt som hennes nyvunna intresse för antroposofin och Rudolf Steiners läror blev inflytelserika i konsten. Under senare delen av 1931 utförde hon ett antal målningar skildrandes de fem organen, som enligt antroposofin fungerar som reglerande och balanserande makter, lever, njurar, hjärta och mjälte, alla representerande fysiska livs-centra i den eteriska kroppen.

Det centrala motivet i Mjältens kraft är den svävande drakliknande serpentinformen föreställande Ahriman, den antroposofiska demonen för människans intellekt, världsliga kunskaper, vetenskap och teknik. Denne slingrar sig bland människor och försöker fånga och omfamna dem för att dra ner dem i landet mellan halv medveten sömn och drömmar. Den mörke anden Ahriman erbjuder mänsklig behärskning av den fysiska världen, men lockar oss till överdriven materialism och själlöshet, vilket också beskrivs i konstnärens text på baksidan av verket. De förstenade fjäderliknande sju krafterna i den röda nebulösa mjälten flyter i ett drömlikt roterande landskap med konturerna av en ljuslätt människa omgiven av en strålande gloria. Med sällan skådad kraft rör sig af Klint här i gränslandet mellan upplysthet, drömmar och mörka krafter.

Detta speciella konstverk, som för första gången visas för allmänheten ger en unik möjlighet att få en inblick i Hilma af Klints experimentella och fascinerande 1930-tals oevre.

Auktionsnummer:

479

Datum:

2019-11-25