Tillbaka till katalog

Gösta Berg, "Måsen", fåtölj med fotpall, 1971

Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,
Gösta Berg,

Klubbat för:

65000 SEK

Utropspris

80 000-100 000 SEK

Beskrivning

GÖSTA BERG, "Måsen", fåtölj med fotpall, Fritz Hansen, Danmark 1971, fotställning i fjäderstål, klädda i brunt skinn, nackkudde, etikettmärkt FH Made in Denmark 7103 BY FRITZ HANSEN samt GB SE, originalritningar medföljer, fåtöljens höjd 89, fotpallens höjd 40, 47 x 59 cm, skinnet med mindre skador, visst slitage

PROVENIENS
Formgivaren Gösta Berg

HISTORIK
Gösta Berg (född 1938) utexaminerades 1960 som landets yngsta bildlärare efter sex års studier vid Konstfack. 1964 flyttade han till Arboga, där han arbetade som lärare vid två olika skolor. I mitten av 1960-talet utbildade han sig också till möbelformgivare hos GA Berg i Uppsala och tillsammans med kollegan och slöjdläraren Sten-Erik Eriksson kom han att formge ett antal möbler, där fåtöljen "Måsen" kom att produceras av Fritz Hansen i Danmark. Den kom att premiärvisas på möbelmässan i Köln 1968. Produktionen var igång mellan åren 1968 och 1973.

Bakgrunden till denna fåtölj är att år 1966 skrevs ett avtal mellan Vetenskapliga Institutionen för Behovsforskning i Uppsala och formgivarna Gösta Berg och Sten-Erik Eriksson, Arboga, om gestaltning av en fåtölj som fick namnet "Måsen". Stolens mått ansluter till ett patent om det optimala sittandet. Den har lägesförhållanden som ej är statiska, med bärytor som möjliggör fria kroppsrörelser. Avsikten var att skapa ett redskap med dynamisk jämvikt, att kroppen samtidigt skall kunna vila och röra sig med fria armbågsrörelser bakåt nedåt. Karmarna utformades med dubbla nivåer och stigande lutning. Bakom denna gestaltning står upphovsmannen till Institutet - den legendariska G A Berg.

Stolen byggdes i full skala i ateljén i Arboga och presenterades för företaget Fritz Hansen i Köpenhamn. Den 15 maj 1967 meddelade deras VD Sören Hansen att man beslutat ta upp tillverkningen. Stolen fick arbetsnamnet MAE som betyder måsen på danska. Den formgjöts i polystyren över en rörstomme och kläddes med slätt tyg eller läder och försågs med reglerbar nackkudde. Både fåtölj och fotpall fick en femtåig fot i fjäderstål. Fåtöljen blev snurrbar, men fotpallen fast.

LITTERATUR
Jämför Dan Gordon, Svenska stolar och deras formgivare 1899-2013, Nordstedt 2013, s. 239.

Auktionsnummer:

130

Datum:

2019-11-25