Tillbaka till katalog

André Lanskoy, En sortant de l´Angoisse

André Lanskoy, En sortant de l´Angoisse
André Lanskoy, En sortant de l´Angoisse
André Lanskoy, En sortant de l´Angoisse
André Lanskoy, En sortant de l´Angoisse

Klubbat för:

410000 SEK

Utropspris

250 000-300 000 SEK

Beskrivning

ANDRÉ LANSKOY
Frankrike 1902-1976
En sortant de l'angoisse
Signerad Lanskoy samt daterad på baksidan -61. Olja på duk, 100 x 73 cm.
PROVENIENS
Galerie Louis Carré & Co, Paris
Svensk-Franska Konstgalleriet, Stockholm

André Lanskoy betraktas som en av de mest betydande kreatörerna inom École de Paris. Han föddes i Moskva, växte upp i S:t Petersburg och utförde sina första målningar vid 16 års ålder i Kiev. Därefter var det den franska huvudstaden som lockade: "Från första natten i Paris började jag måla och jag har ännu inte slutat", skrev Lanskoy mot slutet av sitt liv. Han studerade vid Académie de la Grande Chaumière och den första grupputställningen ägde rum 1923 på galleriet La Licorne.

Den tyske konstsamlaren, författaren och kritikern Wilhelm Uhde upptäckte Lanskoys målningar på Salon d´Automne och han hjälpte honom med den första separatutställningen 1925. Väsentligt för Lanskoy var också att han, med Uhdes bistånd, introducerades för de "rätta konstpersonerna". Snart fanns hans verk representerade på flera museer och i betydande privatsamlingar.

Mot slutet av 1930-talet lämnade Lanskoy de figurativa motiven och hans måleri tenderade att mer och mer närma sig abstraktionen, under påverkan av såväl Paul Klee som Wassily Kandinsky. Detta ledde till att han från 1943 endast utförde abstrakta verk. I sin strävan efter nya uttrycksmedel ägnade han sig även åt bokillustrationer, textil, mosaik och collage. Under mitten av 1940-talet inledde André Lanskoy en djup vänskap med Nicolas de Staël och tillsammans visade de båda sina verk på olika utställningar. Lanskoy åtnjöt nu mycket uppmärksamhet, även internationellt, genom sina utställningar på exempelvis New York Fine Arts Associates 1956, på Documenta II 1958 samt på Musée de Saint Denis med Les Peintres Russes de l'École de Paris 1960.

Auktionsnummer:

528

Datum:

2017-11-10