Tillbaka till katalog

Staffan Hallström, Ingens Hundar II

Staffan Hallström, Ingens Hundar II
Staffan Hallström, Ingens Hundar II
Staffan Hallström, Ingens Hundar II
Staffan Hallström, Ingens Hundar II
Staffan Hallström, Ingens Hundar II
Staffan Hallström, Ingens Hundar II
Staffan Hallström, Ingens Hundar II
Staffan Hallström, Ingens Hundar II

Klubbat för:

1100000 SEK

Utropspris

1 200 000-1 500 000 SEK

Beskrivning

STAFFAN HALLSTRÖM
1914-1976
Ingens Hundar II
Signerad SH. Även signerad och daterad på baksidan 1963-65. Olja på duk, 76 x 100 cm.
.
PROVENIENS
Bukowski Auktioner, Moderna höstauktion 2011, katalognr 114
.
UTSTÄLLD
Staffan Hallström, utställning 106, Riksutställningar för bildande konst, 1967, katalognr 29
.
.
STAFFAN HALLSTRÖM
Ylanden. Det finns många sådana i konsthistorien. De finns i målningar från Hills, Josephsons eller Göranssons sjukdomsperioder, eller i Munchs "Skriet". Privat lidande kan föda stor konst och de känslostämningar som drev fram Staffan Hallströms svit "Ingens hundar" gjorde dem till något av det mest originella i svensk konst. "Ingens Hundar" förekommer i flera versioner där den första målningen i sviten tillkom 1953 och baserades på hans trettiotals-skisser av vargarna på Skansen. De ylande, tjutande hundarna blev personliga symbolgestalter som han emellanåt återvände till, vidareutvecklade och sammanställde på nya sätt. Ofta befinner sig hundarna, tre eller fyra stycken, under hot, formerade i försvar mitt i det gula.

Kanske är det just den gula färgen som träffar betraktaren först: växlingen mellan uttunning och mättnad, genomsiktligt och opakt, sedimenteringar och skimrande fördrivningar. Färgens intensitet förskjuter perspektivet och suddar ut referenserna till hur en atmosfär och ett rum normalt bör vara konstruerat. Den färgton som blev Hallströms kännetecken var det bländande gula, med sin oroande ambivalens mellan vansinne och helgande. Ambivalensen i Hallströms målningar förstärks av den trevande linjeföringen i sökandet efter formen. Varje linje har sin betydelse för att skapa rörelse, djup och volym, och inte minst för att få fram en psykologisk dimension. Omtagningarna är synliga och gör att skapandeprocessen lever kvar i det färdiga verket.

Staffan Hallström arbetade i en vibrerande ny-expressionistisk anda, där han i ett antal återkommande symbolfigurer såsom hundar, schackspel, gunghästar eller ryska sagohjältar utforskade det gåtfulla, ovissa mitt i vardagen. Under 1940-talet bodde och arbetade Hallström i Saltsjö-Duvnäs, där han hyrde rum av konstnären Olle Nyman. Han fick då kontakt med Evert Lundquist, som inspirerade honom och gav honom stöd. Tillsammans med Olle Nyman, Evert Lundquist och Roland Kempe ingick han i den löst definierade Saltsjö-Duvnäs-gruppen.

Staffan Hallström relateras ofta till Evert Lundquist trots att de som målare är väsensskilda. Det de har gemensamt är egentligen ett expressivt patos, upplevelsen av tillvaron som ett uttrycksladdat mysterium. Målningen som uttryck för något förtätat och väsentligt, något som är mer än en trivial verklighetsupplevelse. Hos Staffan Hallström förenas sinnligheten och den existentiella mystiken med en vibrerande smärta. Något utsatt, som ylar ut sin skyddslösa sårbarhet, som griper.

Auktionsnummer:

573

Datum:

2017-05-11