Tillbaka till katalog

Serge Poliakoff, Composition

Serge Poliakoff, Composition
Serge Poliakoff, Composition
Serge Poliakoff, Composition
Serge Poliakoff, Composition
Serge Poliakoff, Composition
Serge Poliakoff, Composition
Serge Poliakoff, Composition
Serge Poliakoff, Composition

Klubbat för:

270000 SEK

Utropspris

200 000-250 000 SEK

Beskrivning

SERGE POLIAKOFF
1900-1969
Composition
Signerad Serge Poliakoff. Gouache på papper, 41 x 61 cm.
Utförd 1960. Intyg utfärdat av Alexis Poliakoff, Editions Melki Paris, medföljer.
Executed 1960. Certificate issued by Alexis Poliakoff, Editions Melki Paris, enclosed.
.
PROVENIENS
Serge Poliakoff, Svensk-Franska Konstgalleriet 1962
.
.
SERGE POLIAKOFF - Abstraktionens företrädare
Serge Poliakoff är tveklöst en av de främsta företrädarna för utvecklingen av det abstrakta måleriet. Han föddes i Moskva år 1900, som det trettonde av fjorton syskon. Fadern arbetade med hästuppfödning, hade ett tävlingsstall och försåg också den ryska armén med hästar. Modern var hängivet involverad i kyrkan och här fann den unge Poliakoff sig tidigt fascinerad av de religiösa ikonerna. Poliakoff började studera vid Konstakademien i Moskva men flydde i samband med den ryska revolutionen 1917 från hemlandet. Under några turbulenta år befann han sig på resande fot genom östeuropa där han försörjde sig genom att uppträda på kabaréer och som musiker, Poliakoff var en begåvad gitarrist. Slutligen nådde han Paris 1923.
.
Den franska huvudstaden skulle nu bli Poliakoffs fasta punkt i livet. Han studerade vid Académie Forchot och Académie de la Grande Chaumière. Hans måleri var inledningsvis relativt traditionellt och en smula stramt akademiskt. Vändpunkten skulle komma efter två studieår på Slade School of Fine Arts i London i mitten av 1930-talet. Efter återkomsten till Paris kom i Poliakoff i kontakt med stora konstnärer som Wassily Kandinsky, Sonia och Robert Delaunay och Otto Freundlich, senare också med Victor Vasarely, Jean Deyrolle och Jean Dewasne. Poliakoff ansluter sig nu till det nya abstrakta måleriet. Hans verk präglas av en ytmässighet där vi ibland finner vissa geometrisk-linjära formförhållanden men främst koncentreras kompositionerna till motsättningar mellan olika färgmassor.
.
Snart skulle Poliakoff komma att stå som en av de mest betydelsefulla företrädarna för den så kallade Ecole de Paris. Hans verk visades regelbundet på Salon des Indépendants mellan åren 1938-45 och han hörde därefter till de mest uppmärksammade utställarna på Salon des Réalités Nouvelles. Under efterkrigstiden befäste och positionerade Poliakoff sig som en av de mest kraftfulla målarna i sin generation. Influenserna från sina namnkunniga kamrater i Paris parat med den egna genuina utbildningen och begåvningen resulterade i att han kom att bli den ledande abstrakte målaren inom den franska skolan.

Auktionsnummer:

702

Datum:

2017-05-11