Tillbaka till katalog

John Sten, Komposition med figurer

John Sten, Komposition med figurer
John Sten, Komposition med figurer
John Sten, Komposition med figurer
John Sten, Komposition med figurer
John Sten, Komposition med figurer
John Sten, Komposition med figurer
John Sten, Komposition med figurer
John Sten, Komposition med figurer

Klubbat för:

120000 SEK

Utropspris

100 000-125 000 SEK

Beskrivning

JOHN STEN
1879-1922
Komposition med figurer
Olja på duk, 213,5 x 183,5 cm.
Utförd 1921
.
PROVENIENS
Bankdirektör Rudolf Bothén
därefter i arv fram till nuvarande ägare
.
LITTERATUR
Claes-Göran Forsberg: John Sten - liv och konst, Hälsinglands Museum, Hudiksvall 1990, avbildad sidan 162, bild 198
.
.
JOHN STEN - Komposition med figurer
Målningen är en av två som beställdes av bankdirektören Rudolf Bothén, dåvarande chef för Banque de Suède. John Sten skulle måla två stora pannåer till salongen i en ny våning i Paris, som familjen Bothén skulle flytta till. Han presenterade skisser, bland annat en som visar målningarna monterade i väggen på varsin sida om en öppen spis (se bild). Målningarna levererades i november 1922. Auktionens målning är den enda målningen som bevarats och har funnits i familjens ägo fram till idag. Den andra målningen finns ej kvar i sitt ursprungliga skick, utan är kapad i fyra delar.
.
Per Johan (John) Wettersten växte upp i Hälsingland som son till torparen och stenhuggaren Anders Olof Wettersten och Anna Ersdotter. Han fick 1899 ett stipendium som gjorde det möjligt för honom att resa till Stockholm och påbörja en utbildning till dekorationsmålare vid Tekniska skolan. Han studerade där på kvällstid, medan han på dagarna arbetade med dekorationsmåleri under ledning av slottsarkitekten Agi Lindegren. 1902 ändrade han sitt namn till John Sten.
.
Våren 1910 reste John Sten till Paris. Han bosatte sig i Montparnasse, där flertalet av de svenska konstnärer som vistades i Paris bodde. I början av vistelsen studerade han vid Académie de la Grand Chaumière och Académie Colarossi, två av stadens så kallade fria akademier. Följande år fick han tre målningar antagna till Salon des Indépendants. Målningarna hade norrländska vintermotiv och var sannolikt utförda efter fotografier John Sten hade med sig från Sverige till Paris. Han utförde även några vinjetter för La revue scandinave. De utformades som Hälsingemotiv i nationalromantisk anda, med tydligt jugendinfluerad linjerytm. Under sommaren 1911 vistades John Sten i den lilla byn Varreddes nordost om Paris. Ett par målningar från den perioden är bevarade, och dessa tycks vittna om ett nytt intresse från hans sida för franskt sekelskiftesmåleri. Målningarna är tämligen färgstarka och påminner om Maurice Denis syntetistiskt orienterade konst.
.
Hösten 1912 fick John Sten för första gången ett verk antaget till Salon d'Automne i Paris (målningen Nue), och våren följande år visade han tre målningar på Salon des Indépendants. Målningarna från 1912-13 uppvisar både stilistiskt och motiviskt påtagliga likheter med Le Fauconniers måleri. Det handlar om ett geometriskt stiliserat valörmåleri i en dämpad och i grunden realistisk färgskala. Flera av målningarna föreställer nakna figurer och figurgrupper i landskap eller interiörer. I förhållande till La Fauconniers konst är emellertid John Stens målningar mer försiktigt stiliserade.
.
John Sten återvände 1918 till Sverige, där han under de följande åren hade stora framgångar. Han deltog i utställningar på Liljevalchs konsthall i Stockholm och visade en separatutställning på Valand i Göteborg. 1920 visades verk av John Sten på Biennalen i Venedig, den första efter kriget. Hans konst bemöttes nu i huvudsak positivt i pressen och han mottog beställningar på nya verk. Under denna period gjorde John Sten flera resor i Sverige och Europa, bland annat gjorde han 1921 en längre resa som gick via Paris och Rom till Sicilien och därefter åter till Paris. Där arbetade han med två beställningar av väggfasta målningar för bankdirektörerna Rudolf Bothéns (auktionens målning) och Walther Ahlströms parisvåningar. I båda fallen blev resultatet gobelängartade kompositioner med nakna kvinnogestalter i grönskande landskap. Triptyken Abondance(1921-22), som han utförde för Walther Ahlström, finns idag i Hälsinglands museum.
.
Med hjälp av ett stipendium avreste John Sten i juli tillsammans med sin hustru mot Java och Bali. Efter några kortare utflykter och två veckors vistelse i Garoét på Java landsteg de 5 okt på Bali. Stilistiskt lämnade nu John Sten helt kubismen till förmån för ett formspråk som ligger närmare fauvismens dekorativa linjebehandling. 10 dec 1922 insjuknade han i dysenteri och kort därefter avled han i sjukdomen.

.

Auktionsnummer:

600

Datum:

2017-05-11