Tillbaka till katalog

Olle Baertling, NOBI

Olle Baertling, NOBI
Olle Baertling, NOBI
Olle Baertling, NOBI
Olle Baertling, NOBI

Klubbat för:

700000 SEK

Utropspris

1 000 000-1 200 000 SEK

Beskrivning

OLLE BAERTLING
1911-1981
NOBI
Signerad och daterad på baksidan Olle Baertling 1956. Olja på duk, 97 x 195 cm.
PROVENIENS
Galerie Denise René, Paris
Galerie Nordenhake, Malmö
.
Olle Baertling ansåg att konsten var ett medel att förändra samhället. Ett av hans utopiska förslag var att skapa en ny huvudstad på Hallandsåsen, eftersom Stockholm låg för långt norrut. Det blev ändå i den befintliga huvudstaden som flera av hans offentliga arbeten kom att uppföras: entrén till första Hötorgsskrapan , utsmyckningarna vid Stockholms universitet och i Kulturhuset.
.
Inspirerad av den icke-föreställande konsten drogs Baertling till Franrike under 1940- och 50-talen och blev så småningom knuten till en grupp nonfigurativa konstnärer kring det legendariska galleriet Denise René i Paris där han ställde ut regelbundet från 1952 och framåt. Med en bakgrund som banktjänsteman och som autodidakt utövande konstnär med en internationell karriär kom Baertling att inta en särställning i svenskt konstliv vid den här tiden där meningarna kring honom var delade.
Baertling har oftast nämnts i samma andetag som den franska konstruktivistiska konsten men hans influenser sträckte sig även över Atlanten till den amerikanska minimalismen och resulterade i inte mindre än 17 separatutställningar i USA. I hans tidigaste målningar dominerar den svarta färgen och färgaccenterna är målade i kvadratiska former. Under mitten av 1950-talet händer något och fyrkanterna blir till trianglar som spränger ramarna och tar sig utanför duken, öppna vinklar som fortsätter ut i oändligheten. Kraftiga färgfält ramas in av svarta konturer i branta diagonaler. De karaktäristiska, artificiella färgerna var noga utvalda och fick inte på något sätt associeras med naturen. Han skapade till och med en egen nyans, en turkosvit färg som kallas för Baertling-vitt. Den svarta färgen var magisk, enligt Baertling, både lätt, glad och vacker. Färgen strök han på i omgångar för att täcka spåren av penseldragen.
.
Samma år som Baertling övergick till sina öppna former, 1954, kom konstprofessorn Rudolf Arnheim ut med boken Art and Visual Perception, en bibel för Baertling och hans vänner, i vilken Arnheim skriver om koncentrationen av energier och rörelser som bygger på perceptuella krafter, riktningar och förflyttningar i målningen. Baertling beskrev själv den öppna formen, som en ny konst där målningen blir ett avsnitt av universum och en immateriell, andlig manifestation.
.
Målningen NOBI är utförd 1956, samma år som Baertling lämnade sin anställning på banken för att helt ägna sig åt konsten. Under detta år låter han spetsen på vinklarna sträcka sig utanför duken för att ytterligare förstärka känslan av en oändlig, obegränsad rörelse. Likt de flesta banbrytande, avantgardistiska konstnärer var Baertling under sin samtid både beundrad och ifrågasatt. I dag har han sin självklara position i den moderna konsthistorien, såväl den svenska som den internationella.

Auktionsnummer:

526

Datum:

2015-10-21