Tillbaka till katalog

Josefina Holmlund,

Josefina Holmlund,
Josefina Holmlund,
Josefina Holmlund,
Josefina Holmlund,
Josefina Holmlund,
Josefina Holmlund,
Josefina Holmlund,
Josefina Holmlund,
Josefina Holmlund,
Josefina Holmlund,

Klubbat för:

22000 SEK

Utropspris

20 000-25 000 SEK

Beskrivning

JOSEFINA HOLMLUND
1827-1905
Vy av Årsta Slott
Signerad och daterad Josefina Holmlund 1875. Olja på duk, 82 x 120 cm

PROVENIENS
Familjen Saxenberg, Årsta slott, Österhaninge, Södermanland
därefter i arv fram till 2019

UTSTÄLLD
(Sannolikt) Kungliga Akademien för de Fria Konsterna, Stockholm 1875, katalognr 100 (med titel: "Vy af Årsta, Fredrika Bremers barndomshem, hvarest hon ock afled")


Josephina Holmlunds målning av Årsta slott, strax söder om Stockholm, är en form av hyllning till den vackra barockbyggnaden. Troligen beställdes målningen av godsets ägare Abraham Saxenberg (1804-1878), vilken hade tillsammans med sin hustru Christina Sophia Bennet förvärvat egendomen 1855. Tidigare ägare hade varit Fredrika Bremers far, den finländske brukspatronen och grosshandlaren Karl Fredric Bremer (1770-1830).

Josephina Holmlund skildrar i målningen en härlig sommardag. På slottsgården ses ett elegant ridsällskap, säkerligen föreställer figurerna några av herrskapet Saxenbergs 11 barn.

Holmlund var i sin samtid en populär och efterfrågad konstnär. Den motivbild av henne som oftast dyker upp på auktioner, är det som kallats för "högfjällsromantik", fjäll och vattendrag. Landskapsbilder med inspiration hämtad från den norske konstnären Hans Gude och düsseldorfskolan. Holmlund var utbildad vid Konstakademien, där hon studerade för Tore Billing och Edvard Bergh. Gestaltningen på den här målningen är rätt tidstypisk för den genre som var rådande vid akademin vid den här tiden och som även inkluderade historiska tillbakablickar, så kallat historiemåleri.

Målningen som är att betrakta som en paradmålning av Holmlund och ovanligt stor i hennes produktion har sannolikt även ställts ut vid Konstakademien. Det var på Årsta slott som Fredrika Bremer alltsedan barndomen vistades till största delen av sitt liv och det var även där hon avled i december 1865. En mindre version av denna målning skänktes som en gåva av Josephina Holmlund själv till Fredrika Bremer sällskapet år 1901.


För frågor och konditionsrapport kontakta pierre.olbers@auktionsverket.se

Auktionsnummer:

1461

Datum:

2020-12-09