Tillbaka till katalog

August Malmström, Elden är lös

August Malmström, Elden är lös
August Malmström, Elden är lös
August Malmström, Elden är lös
August Malmström, Elden är lös
August Malmström, Elden är lös
August Malmström, Elden är lös
August Malmström, Elden är lös
August Malmström, Elden är lös
August Malmström, Elden är lös
August Malmström, Elden är lös
August Malmström, Elden är lös
August Malmström, Elden är lös
August Malmström, Elden är lös
August Malmström, Elden är lös

Klubbat för:

13000 SEK

Utropspris

12 000-15 000 SEK

Beskrivning

AUGUST MALMSTRÖM
1829-1901
Elden är lös! Exteriör med två barn och en katt
Signerad A. M-m. Olja på duk 43 x 32 cm.

PROVENIENS
Konstnärens kvarlåtenskap

LITTERATUR
Förteckning över professor August Malmströms efterlemnade arbeten hvilka å offentlig auktion försäljas i Konstnärshuset, Smålandsgatan 7, Stockholm, 8 och 9 april 1902, katalognr 21.
Tomas Björk: August Malmström - Grindslantens målare och 1800-talets bildvärld, Stockholm 1997, omnämnd på sidan 365 i katalogdelen under rubriken 'Barnmotiv', katalognr 53.


August Malmström har kommit att bli intimt förknippad med sina barnmotiv. Trots att hans konstnärskap innefattande även andra motivkretsar, så är det just skildringarna av barnens värld som vi i dag tänker på när vi hör hans namn och få konstverk torde ha etsat sig in i den svenska folksjälen på samma sätt som August Malmströms "Grindslanten", under lång tid Sveriges mest berömda konstverk. Redan på 1860-talet hade Malmström börjat måla en hel del barnmotiv som väckte uppmärksamhet. Hans "Sista paret ut" (Nationalmuseum) visades både på Konstakademien 1866 och på Världsutställningen i Paris 1867, men under en tioårsperiod från 70-talets mitt och framåt tycks han överhuvudtaget inte ha ställt utan några målningar med barn som tema. När August Malmström vid 1880-talets mitt återupptar barnmotiven skiljer sig dessa i vissa avseenden från de tidigare utförda. Barnen skildras nu ofta i förgrunden, vilket ger en starkare scenkaraktär. Modelleringen av barnen blir kraftfullare och framför allt utgår skildringen av barnen från ett mer psykologiskt perspektiv. Tidigare hade valet av ett längre betraktningsavstånd i kompositionerna gjort att barnen setts som ett kollektiv, men när Malmström går närmare i sina skildringar uppmärksammas individen. Det enskilda barnets reaktion med gester och minspel framträder på ett helt annat sätt och från att mer ha återgivit allmogekollektivets sedvänjor blir nu målningarna skildringar av de enskilda barnens öden.

Exempel på detta ser vi i både "Grindslanten" och i auktionens målning "Elden är lös! Exteriör med två barn och en katt". En intressant skillnad mellan dessa båda målningar är dock flickans roll i kompositionerna. I "Grindslanten" är flickan besegrad och svag där hon sitter på behörigt avstånd gråtandes. I "Elden är lös! Exteriör med två barn och en katt" står flickan däremot i centrum som en stark och modig hjältinna, vars rådiga ingripande räddar både småsyskon och husdjur från en katastrof. Sådana skildringar av starka flickor var
knappast vanligt förekommande vid denna tid. Att August Malmström kom att skildra både flickor och pojkar som starka individer, som subjekt och inte endast objekt, har nog sin grund i att han var en väldigt omtänksam och barnkär person, som tog sig tid att lära känna sina unga modeller och visa dem stor uppskattning. I Rotebro, några mil utanför Stockholm, där han tillbringade somrarna och målade sina studier blev han också en populär figur bland traktens barn. Inte bara de som fick vara modeller till hans kompositioner utan även de andra barnen flockades kring honom.

Konstnärinnan Anna Cramér har berättat om hur August Malmström varje år avslutade sin sommarvistelse i Rotebro med ett stort barnkalas: "Och när hösten kom, hörde det till, att stor fest en dag skulle hållas på Rotebro gästgifvargård uppe på vinden, som för Malmströms räkning var omdanad till ateljé. Han lät nämligen då ställa till ett middagskalas för samtliga "Kajsor" och "Kalle Pettersöner", åt alla sina modeller gaf han nämligen ettdera af dessa båda namn. Som man kan tänka sig, rådde på det kalaset en munter stämning. Hans vänner "målarfröknarna" utdelade hans håfvor, och på aftonen anställdes lek och dans till tonerna af ett kraftigt ljudande positiv. Själv var han midt ibland sina gäster och försummade sig hvarken i "väfva vallmar" eller i polskan eller i någon af de öfriga lekarna." "Målarfröknarna" som hjälpte till på dessa barnkalas var elever på August Malmströms privata målarskola, där han särskilt kom att ta sig an kvinnliga elever. Det faktum att Malmström vid sidan av sin roll som lärare på Konstakademien på detta sätt engagerade sig i de kvinnliga konstnärernas utbildning är ett gott exempel på hans för tiden moderna kvinnosyn. En kvinnosyn som inte minst återspeglas i den starka roll som han ger flickan i målningen "Elden är lös! Exteriör med två barn och en katt".

Auktionsnummer:

1522

Datum:

2020-12-09