Tillbaka till katalog

Ola Billgren, Interiör med säng

Ola Billgren, Interiör med säng
Ola Billgren, Interiör med säng
Ola Billgren, Interiör med säng
Ola Billgren, Interiör med säng
Ola Billgren, Interiör med säng
Ola Billgren, Interiör med säng
Ola Billgren, Interiör med säng
Ola Billgren, Interiör med säng

Klubbat för:

600000 SEK

Utropspris

600 000-800 000 SEK

Beskrivning

OLA BILLGREN
1940-2001
Interiör med säng
Signerad och daterad på baksidan Ola Billgren -94. Olja på duk, 171 x 202 cm.

PROVENIENS
Stockholms Auktionsverk, Moderna Kvaliten, våren 2003. Katalognr. 985

UTSTÄLLD
Westfälische Kunstverein, Münster 1999, avbildad i katalogen på sidan 24


1995 visade Ola Billgren på Moderna Dansteatern i Stockholm under rubriken En studie i rött nio målningar i stort format i en mättad kadmiumröd kolorit. "Färgprakten var storslagen. Och om det i bruket av rött fanns ett inslag av måttfullhet, så resulterade det ändå minst av allt i några braskande effekter. Måleriskt var det hela tvärtom ytterst raffinerat och liksom utfört med ett smekande legato. Liksom så många gånger tidigare hos Ola Billgren var också dessa målningar gjorda med foton som förlagor. Ofta var motivet visserligen svårt att uppfatta, kunde verka halvt utsuddat - eller kanske ännu inte helt framkallat. Tydligare och starkare än figurationen framträdde i alla fall färgen själv - en blossande rodnad som kändes både tilldragande och en smula aggressiv.

Rött är förstås på det hela taget en färg med starkt uttrycksvärde. Vi förknippar den med något blodfullt eller eldigt, med värme och intimitet. Ett brett register av föreställningar väcks till liv. - och så även av färgen i Billgrens målningar. Att dukarna badar i ett rosigt sken kan väcka lustkänslor, men kan också få motiven att verka på ett särskilt sätt sårbara. Någon entydig signal är det minst av allt fråga om. Under några år på 90-talet var Billgrens palett nästan helt begränsad till ett antal kadmiumröda valörer. Men i all sin massverkan framstår det röda ändå som resonansbotten för ett högst mångstämmigt sammanhang.

I samtliga målningar har motivet först målats upp med pensel, innan konstnären dragit med en bred metallraka över duken och den ännu våta färgen - en manöver som delvis utplånar motivet, eller i varje fall får det att verka beslöjat och avlägset, kanske förflutet. Helheten är alltså full av motstridig rörelse. Å ena sidan ger det röda en särskild aura, ett slags förälskat skimmer åt de aspekter av mänskligt liv som bilderna lyfter fram (och som är av välkänt billgrenskt slag - en interiör, en gatuscen, ett kvinnoansikte). Å andra sidan ger den måleriska tekniken en ofta lätt spöklik apparition åt motivet, som inte bara kan få det att likna ett uppflammande förflutet, utan också en sorgsen föraning om den stora framtida glömskan.

Den nya måleriska teknik som Billgren tillägnat sig har onekligen inneburit en stor förnyelse av 90-talets måleri. Men det storslagna med bilderna är väl också att de fördjupar synsätt och stämningar som länge varit centrala. Att i måleriet locka fram en upplevelse av intim närhet, och samtidigt låta det förtäta känslor av avstånd eller frånvaro - en sådan dubbel manöver präglade redan Billgrens "realistiska " bildvärld under 60-talet. Trettio år senare är det mycket som är annorlunda. Det yttre handlaget kan verka både djärvare och elegantare än någonsin, och inte minst har ju den röda färgen påtagligt höjt temperaturen. Det ger en ny ton åt känslor av kärlek och sorg i Billgrens 90-tal ".

Ur: Douglas Feuk: Ola Billgren, Måleri, Malmö 2000

Auktionsnummer:

57

Datum:

2018-06-05