Tillbaka till katalog

Ivan Ivarson, Bron

Ivan Ivarson, Bron
Ivan Ivarson, Bron
Ivan Ivarson, Bron
Ivan Ivarson, Bron
Ivan Ivarson, Bron
Ivan Ivarson, Bron
Ivan Ivarson, Bron
Ivan Ivarson, Bron
Ivan Ivarson, Bron
Ivan Ivarson, Bron

Klubbat för:

730000 SEK

Utropspris

600 000-800 000 SEK

Beskrivning

IVAN IVARSON
1900-1939
Bron
Signerad I Ivarson. Olja på pannå (masonit), 66 x 68 cm.
Utförd 1930-tal

PROVENIENS
August Heyman (1880-1960), Göteborg
därefter i arv fram till nuvarande ägare

LITTERATUR
Konst i svenska hem - målningar och skulpturer från 1800 till våra dagar, första delen, Bokkonst, Göteborg 1942, omnämnd sidan 138, samling 162


Ivan Ivarsons konstnärskap kännetecknas av en särskilt intensiv färganvändning som oberoende av motivval kommit att förknippas med hans målningar. Trots en alltför kort livstid är hans namn fast förankrat på den svenska konstnärshimlen, kanske främst såsom en av göteborgskoloristerna. Under åren kring 1930, som kanske var en av hans lyckligaste perioder, vistades Ivarson sommartid på Stenungsön fem mil norr om Göteborg. I en lånad sommarstuga, ensligt belägen på öns södra del, kunde hans måleri utvecklas ostört. Naturen fungerade som inspirationskälla och bland motiven från den här tiden utgör den vanligen ett dominerande inslag. I huvudsak figurerade familjen, hustrun och sonen, på målningarna - inbäddade i grönska eller med havet som fond.

Ivarson lät ofta människorna i sina målningar spela en underordnad roll gentemot omgivningen, vilket målningen Bron är ett utmärkt exempel på. Kvinnorna på bron har bäddats in i sommargrönskan och det huvudsakliga motivet är snarare landskapet omkring dem. I en kraftig kolorit förmedlar Ivarson i målningen den glädjefulla stämning och harmoni som tillfälligtvis präglade hans liv under den korta perioden omkring 1930.

Auktionsnummer:

63

Datum:

2018-06-05