Tillbaka till katalog

Endre Nemes, Leksaksdocka II

Endre Nemes, Leksaksdocka II
Endre Nemes, Leksaksdocka II
Endre Nemes, Leksaksdocka II
Endre Nemes, Leksaksdocka II
Endre Nemes, Leksaksdocka II
Endre Nemes, Leksaksdocka II
Endre Nemes, Leksaksdocka II
Endre Nemes, Leksaksdocka II
Endre Nemes, Leksaksdocka II
Endre Nemes, Leksaksdocka II
Endre Nemes, Leksaksdocka II
Endre Nemes, Leksaksdocka II

Klubbat för:

280000 SEK

Utropspris

300 000-400 000 SEK

Beskrivning

ENDRE NEMES
1909-1985
Leksaksdocka II
Signerad och daterad Endre Nemes 41. Olja och tempera på duk, 120 x 100 cm.
På baksidan märkt M471

PROVENIENS
Catherine Nemes, konstnärens dotter
Stockholms Auktionsverk, Endre Nemes, auktion 8 september 1999, katalognr 274
därefter i samma ägo

UTSTÄLLD
Endre Nemes, Moderna Museet, Stockholm 1990-1991, katalognr 50, avbildad i katalogen i färg på helsida.


Endre Nemes - en tidlös mästare
År 1930 skrev Endre Nemes in sig vid Konstakademien i Prag. Dessförinnan hade han börjat skriva och debuterade med en diktsamling på ungerska. I början av trettiotalet arbetade han även som journalist och konstkritiker, bland annat på den ungerska dagstidningen Magyar Ujság. Dessa litterära arbeten är inte oviktiga för konstnärens fortsatta utveckling. I valet mellan litteratur och måleri blev det måleriet som tog överhanden.

Endre Nemes hade som barn flyttat över olika nationsgränser och därmed också över till andra språkområden, från det ungerska och tyska till det slovakiska och senare det tjeckiska. Han blev tidigt medveten om att de många språken han påtvingats tala ändå var bristfälliga. Inte så att han inte behärskade dem, snarare var det så att det verbala blev ett ohanterligt instrument. Den rumänske filosofen och författaren EM Cioran skrev att den som lämnar sitt eget språk byter identitet. Sannolikt var dock Endre Nemes språkligt sett trygg i sig själv efter åren i olika länder i Centraleuropa, dessutom var det ju trots allt genom bilden som han kunde och ville, göra sig förstådd. Det förefaller ändå inte orimligt att anta att detta konglomerat av skilda språk satte sina spår i Nemes måleri med dess symboler och teckenspråk. Han hävdade ju att han hade sin bildvärld färdig när han kom till Sverige. Endre Nemes motivvärld är emellertid inte litterär, han illustrerar inte en uppdykande bildidé. Detsamma med symbolismen:

- Det som ofta tolkas som symboler är för mig inte något ställföreträdande. En mässingsknapp på en uniform är inte symbol för överhöghet, den är överhögheten.

Det var i Prag som Endre Nemes debuterade i mitten av 1930-talet och sannolikt kan kulturlivet i den tjeckiska huvudstaden inte överskattas för konstnärens utveckling och mognad som bildkonstnär.

Men osäkerheten om vad som skedde i fjärran blev till slut outhärdlig och Endre Nemes tvingades lämna Prag 1938, ett Prag som med sin magiska charm kokade av intellektuellt och konstnärligt liv. Så småningom, efter många resor och mål i Europa, kom Nemes på försommaren 1940 till Sverige.

Endre Nemes måleri uppfattades av många som osvenskt och konstnären själv kallades ibland för en främmande fågel i det svenska kulturlivet. Dessa förhållanden kan nämnas, men bör rimligen inte drivas in infinitum i historieskrivningen. Man bör således ha klart för sig den situation som rådde i Sverige vid denna tid. Under krigsåren var landet mer eller mindre isolerat från omvärlden, både i materiell och kulturell mening. Isolationismen var, med andra ord, inte frivillig. Detta innebar dock inte att det svenska konstlivet låg i träda, tvärtom,
det var mycket aktivt, men helt naturligt oerhört nationellt, för att inte säga provinsiellt.

I fyrtiofem år levde och verkade Endre Nemes i Sverige. Här bidrog han i en synnerligen hög grad till viktiga förändringar inom konsten. Vid sidan av sitt måleri deltog han i debatter och diskussioner med stor verbal och analytisk förmåga, med skarpt intellekt och djup bildning. Men samtidigt som han gav konstlivet något nytt och inspirerande fick han också näring ur denna hans nya miljö.

I februari 1947 ställde Endre Nemes ut på Färg och Form i Stockholm. Konstkritikern Gotthard Johansson skrev entusiastiskt:
- Liksom ikonernas helgon förlora sin mänskliga gestalt
i dräktens juvelbesatta guldfodral bli Nemes harlekiner till
fantastiska stilleben och vandrande antikvitetsbutiker.


Auktionsnummer:

40

Datum:

2018-06-05