Tillbaka till katalog

Carl Skånberg, Venetiansk kanalbild

Carl Skånberg, Venetiansk kanalbild
Carl Skånberg, Venetiansk kanalbild
Carl Skånberg, Venetiansk kanalbild
Carl Skånberg, Venetiansk kanalbild
Carl Skånberg, Venetiansk kanalbild
Carl Skånberg, Venetiansk kanalbild
Carl Skånberg, Venetiansk kanalbild
Carl Skånberg, Venetiansk kanalbild

Klubbat för:

90000 SEK

Utropspris

80 000-100 000 SEK

Beskrivning

CARL SKÅNBERG
1850-1883
Venetiansk kanalbild
Signerad och daterad C. Skånberg Venezia -82. Olja på duk, 88 x 49,5 cm.
.
"Broder, jag vet ej om jag drömmer, men hela denna vinter har varit en ljuf dröm, måtte uppvaknandet bli detsamma. Wenedig överträffar allt som jag har sett, hur har man kunnat måla och dröna bort sin tid på andra platser, jag säger som Faust: gif mig ungdom, ungdomen åter"
.
Med dessa ord beskrev Carl Skånberg sin förtjusning över lagunstaden i ett brev till sin välgörare grosshandlaren Carl Fredrik Tjulander.
.
Carl Skånberg studerade vid Konstakademien mellan 1871-74. Missnöjd med undervisningen där reste han 1875 till Paris för att lära av det moderna måleriet. Förutom påverkan från Barbizon-skolans målare anses Skånberg vara den svenske målare som tagit starkast intryck av den framväxande impressionismen. Under resor i Holland kom han också i kontakt med den så kallade Haag-skolan.
.
Redan under de första åren i Paris led Skånberg av en viss sjuklighet, i brev hem nämner han sin reumatiska feber. När hans hälsa försämrades och han insjuknade i astma var han tvungen att söka sig söderut, till ett mer gynnsamt klimat. I december 1880 for han med båt från Le Havre till Neapel och sedan vidare till Sicilien där han stannade i Taormina under våren. I breven hem är entusiasmen över det italienska landskapet överväldigande: Holland framstår koloristiskt sett som tungt och dystert medan det italienska landskapet "blixtrar som diamanter". Friskare och på gott humör gav han sig i kast med att i snabba skissartade studier återge det sicilianska landskapet med dess byar. Än mer betagen blev Skånberg i Venedig dit han reste senare på våren 1881. I Venedig samverkade alla intrycken av stadens skönhet, hettan och ljuset. Trots den ibland olidliga värmen blev Skånberg kvar i Venedig över sommaren och målade. Han återkom följande sommar och höst och målade då sitt kanske främsta verk, Canale Grande i Venedig. Kompositionen är där djärvare än förr och koloriten i grått och blått återger på ett övertygande sätt den regngrå stämningen i staden. Målningen var en gåva till Josephson som i sin tur donerade den till Nationalmuseum i Stockholm.
.
I Venedig träffade Skånberg sina kollegor Georg Pauli, Julius Kronberg och Wilhelm von Gegerfelt. Skånberg målade vid denna tid tillsammans med Gegerfelt och de målade ofta samma motiv. Den aktuella målningen finns därför även i en version målad av Gegerfelt (se Bukowski Auktioner, nr 446, nov 1986, katalognr 50).

Auktionsnummer:

3050

Datum:

2017-06-08