Tillbaka till katalog

Per Ekström, Nattstudie från Stockholm

Per Ekström, Nattstudie från Stockholm
Per Ekström, Nattstudie från Stockholm
Per Ekström, Nattstudie från Stockholm
Per Ekström, Nattstudie från Stockholm
Per Ekström, Nattstudie från Stockholm
Per Ekström, Nattstudie från Stockholm
Per Ekström, Nattstudie från Stockholm
Per Ekström, Nattstudie från Stockholm

Klubbat för:

110000 SEK

Utropspris

150 000-200 000 SEK

Beskrivning

PER EKSTRÖM
1844-1935
Nattstudie sett från Norska Ministerhotellet i Stockholm
Signerad P. Ekström. Olja på pannå, 76,5 x 50,5 cm.
Enligt påskrift på baksidan utförd 1890.
.
.
Under en tid var intresset för Per Ekströms måleri förhållandevis svalt men i mitten av 1980-talet lyftes hans solskimrande måleri fram i ljuset i samband med den stora manifestationen av skandinaviskt måleri, Nordic Light-utställningen i USA. Vid en utställning på Svenska Kulturhuset i Paris 1990 hyllades Per Ekström enhälligt av publik och press.
.
Per Ekström föddes i Övre Segerstad på Öland 1844 och växte upp på alvaret med dess stora vidder och ständigt skiftande ljus och dagrar. Han studerade vid Konstakademien i Stockholm, där han 1875 erhöll kungliga medaljen i landskapsmålning. 1876 reste Per Ekström till Paris med bidrag till resekassan från Oscar II: "Till understöd åt Eleven vid Fria konsternas akademie, Landskapsmålaren Pehr Ekström beviljas, för en gång, ett reseunderstöd af Fyrahundra kronor att af min hofförvaltnings kassa utbetalas". I artisternas Montmartre slog han sig ned och inledde den långa franska perioden av arbete, fattigdom men även glatt kamratskap. "Arbeta förtvivlat" löd Ekströms motto inför Frankrike-resan och konstnärsvännerna beundrade honom för hans geniala uppslag och outtröttliga energi men de upprördes över hans ständiga självkritik. Han sökte sig främst till stadens utkanter, Fontainbleau, skogen i Boulogne och Chantilly. Endast ett fåtal målningar kan bestämmas till den första tiden i Frankrike då han sällan daterade sina verk.
.
Mötet med Camille Corots måleri blev för Per Ekström, liksom för Carl Fredrik Hill, avgörande. De unga franskorienterande konstnärerna reagerade mot det litterära i den äldre generationens måleri och såg skönheten i det vardagliga landskapet. Färgen och ljuset fick dominera i stället för motivet. Per Ekström blev en av pionjärerna för det nya måleriet, kanske var han den av svenskarna som skulle komma att ta störst intryck av den franska impressionismen. Han var en äkta friluftskonstnär som även fullbordade sina målningar i det fria. Endast ett fåtal studieteckningar av Per Ekström finns bevarade, han använde penslarna direkt på duken och färgen lades på fläckvis.
.
1882 lämnade Per Ekström Paris för den ensliga kustbyn Carolles i Normandie, mitt emot ön Mont-Saint-Michel. Det karga och storslagna landskapet med branta klippor, falaiser, och långgrunda sandstränder tilltalade honom. Vid solnedgång och skymning påminde stämningarna där om Öland. I Carolles stegrades hans fattigdom till verklig nöd. Han skuldsatte sig hos värdshusvärden och levde under flera år mer eller mindre isolerad från kamraterna i Paris. Alltmer ägnade han sig åt det som skulle bli hans senare konsts signum, ljuseffekterna och dagrarna vid solens upp- och nedgång. Han arbetade hårt med sina soluppgångstudier med ambitionen att någon gång lyckas skildra en riktig morgonstämning. "I Sverige skulle jag aldrig kunnat lära mig måla sol - man har så svårt att se på den, luften är så klar, si, men i Normandie är luften disig, och där såg jag solens skimmer i töcken och på havet".
1887 återvände Per Ekström till Paris och under de sista Frankrike-åren fulländas hans teknik. Floden Seine som om våren steg över sina breddar och dränker det omgivande landskapet så att träden reste sig direkt ur den solglittrande vattenspegeln blev ett ofta återkommande motiv. 1889 belönades han äntligen för sina många år av hårt arbete och erhöll första klassens guldmedalj vid Världsutställningen. Ekström kunde nu med framgång sälja sina verk och återvände 1890 till Sverige som en etablerad och erkänd konstnär. Det året målade han den aktuella stockholmsskildringen i den då rådande stämningsimpressionismen med dess dunkla skymningstoner - en huvudstad i nattligt ljus .
Per Ekström har någon gång sagt att hans livsmål varit att måla en riktig, glödande och värmande sol, "om jag också skall svälta ihjäl ska jag måla en sol", och att alla soltavlor endast varit förstudier till denna. Ljusmåleriet blev hans livsuppgift och han utvecklade det till fulländning.

Auktionsnummer:

2141

Datum:

2016-06-08