Tillbaka till katalog

Per Krafft d.ä., Läsande gosse

Per Krafft d.ä., Läsande gosse
Per Krafft d.ä., Läsande gosse
Per Krafft d.ä., Läsande gosse
Per Krafft d.ä., Läsande gosse
Per Krafft d.ä., Läsande gosse
Per Krafft d.ä., Läsande gosse

Klubbat för:

120000 SEK

Utropspris

60 000-80 000 SEK

Beskrivning

PER KRAFFT D.Ä.
1724-1793
Läsande gosse - sittande midjebild
Signerad och daterad Krafft 1758. Olja på duk fäst på pannå i masonit, 64 x 49 cm.
Förgylld originalram i empire
PROVENIENS
Fröken Alfhild Kraepelien (1884-1960), Stockholm
därefter i arv till brorsdottern Ragnhild Kraepelien
därefter i arv fram till nuvarande ägare
UTSTÄLLD
Fem stora gustavianer, Nationalmuseum, Stockholm 1943, katalognr 136
LITTERTAUR
Hillevi Pettersson: Porträttmålaren Per Krafft d.ä.:s verksamhet utomlands 1749-1768, Stockholm 1994, sidan 57
.
Per Krafft d.ä. föddes i Arboga. Efter studier för Johan Henrik Scheffel i Stockholm reste han 1747 till Köpenhamn, där han blev elev till Carl Gustaf Pilo och fick en viktig beskyddare i Danmarks finansminister greve Otto Thott. Denne skickade iväg Krafft till Paris där han utförde kopieringsarbeten, samtidigt som han studerade i Alexander Roslins ateljé. Under sin parisvistelse tog han även starka intryck av Jean-Baptiste-Siméon Chardin, det intima vardagslivets skildrare, och Jean Baptiste Greuze. På 1760-talet verkade han som professor vid markgreven av Bayreuths konstakademi och utförde briljanta porträtt, bland annat av hertiginnan av Württemberg. Han reste även till Bologna, Florens, Dresden och for senare till Warszawa, där han under ett år var verksam som hovmålare 'pictor regius'. Efter 21 års utlandsvistelse återvände Krafft 1768 till Stockholm och utvecklade å ena sidan ett representativt och mondänt måleri i Roslins efterföljd, å andra sidan ett intimt borgerligt måleri i Chardins manér.
.
I Stockholm hade Lorens Pasch d.y. redan etablerat sig som kungahusets och aristokratins porträttör, Krafft kom därför att främst bli det högre borgerskapets målare. Senare fick han dock flera beställningar av Gustav III och Sofia Magdalena och erhöll 1773 titeln professor samt invaldes i målarakademien. Några av hans mer kända arbeten är porträttet av Carl Michael Bellman på Gripsholm, utfört 1779, samt porträttet av Gustav III i 'ceremonidräkt' från samma år .
.
I Paris hade Krafft tagit starka intryck av de mera borgerligt inriktade målarna Chardin och Greuze, vilket är märkbart i den aktuella målningen Läsande gosse. Kraffts intresse för det franska genremåleriet gör honom till tidens främste svenska barnmålare.
.
Målningen är en replik av den målning som finns i samlingarna på Nationalmuseum (NM985) och som ingick i Gustav III:s samling.

Auktionsnummer:

2091

Datum:

2015-12-02