Tillbaka till katalog

Anders Zorn, Spanjorska

Anders Zorn, Spanjorska
Anders Zorn, Spanjorska
Anders Zorn, Spanjorska
Anders Zorn, Spanjorska
Anders Zorn, Spanjorska
Anders Zorn, Spanjorska

Klubbat för:

180000 SEK

Utropspris

300 000-350 000 SEK

Beskrivning

ANDERS ZORN
1860-1920
Spanjorska
Signerad Zorn. Akvarell, oval, 42 x 29 cm.
Sannolikt utförd 1884
UTSTÄLLD
Höstutställning, Åmells Konsthandel, Stockholm 2006, katalognr 10
Zorn i Spanien, Zornmuseet, Mora 2009
.
I augusti 1881 reste Anders Zorn till London och från den engelska huvudstaden gick färden snart vidare till Spanien via Paris och senare på hösten anlände han tillsammans med Ernst Josephson i Sevilla. Första anhalten hade varit Madrid där de båda vännerna fick uppleva Velázquez och Goya på Pradomuseet. Spanien var det land som Zorn mest av allt längtade att få uppleva och han skriver i sina självbiografiska anteckningar:
- Det var en stjärnklar natt, aloe och kaktus växte efter vägen och vid station där vi stannade någon minut såg jag dessa spanska skuggfigurer insvepta upp till näsan i kappor eller schalar som jag kände igen från Egron Lundgrens akvareller - nu var jag äntligen i Andalusien.
.
Vännerna kom att i Sevilla få uppleva det andalusiska nöjeslivet i form av tjurfäktningar och operaföreställningar som avlöste varandra.
Anders Zorn hade fått sin dröm förverkligad och med denna resa inleds en karriär som i mångt och mycket skulle gå i resandets tecken. Under sitt liv kom Zorn att se mer av världen än de flesta svenska konstnärer och i många år var han bosatt utomlands.
.
Det vilade ett skimmer av mystik över Spanien och den spanska kulturen på 1800-talet. Landet erbjöd något främmande och exotiskt som skiljde det från resten av Europa och som på många utövade en stark lockelse. I Spanien fann konstnärerna pittoreska motiv med orientalisk prägel, spanska toner hördes i tidens musik och i litteraturen kunde spanska motiv fungera stämningsskapande. På senvintern 1884 var det åter dags för Anders Zorn att beträda spansk mark, närmare bestämt Madrid, där han stannade fram till början av juli. Bland annat ställde han ut på Exposición General de Bellas Artes de 1884. Under tiden i Spanien nådde Anders Zorns akvarellteknik snabbt en övertygande fulländning och han utförde en serie av akvareller som avbildade såväl damer ur societeten som unga spanska skönheter. En av dessa är denna akvarell, en vacker ung flicka som drömskt poserar i sin svarta mantilla. Ljuset som faller på hennes axel får hennes klänning att blixtra till i gula och gröna toner mot den annars mörka fonden.

Auktionsnummer:

2101

Datum:

2015-12-02