Tillbaka till katalog

Karin Broos, Väktaren II

Karin Broos, Väktaren II
Karin Broos, Väktaren II
Karin Broos, Väktaren II
Karin Broos, Väktaren II
Karin Broos, Väktaren II
Karin Broos, Väktaren II
Karin Broos, Väktaren II
Karin Broos, Väktaren II
Karin Broos, Väktaren II
Karin Broos, Väktaren II

Klubbat för:

350000 SEK

Utropspris

350 000-400 000 SEK

Beskrivning

KARIN BROOS
född 1950
Väktaren II
Signerad och daterad på baksidan Karin Broos 2008. Akryl på duk, 108 x 165 cm

PROVENIENS
Christian Larsen, Stockholm

UTSTÄLLD
Christian Larsen, Stockholm, "Karin Broos", 19 februari - 29 mars 2009

LITTERATUR
Ingela Lind och Hasse Persson (red), "Karin Broos - Speglingar", 2011, avbildad helsida sid. 22

Den unga kvinnans avslappnade kropp vilar delvis mot bottnen delvis tyngdlöst i det grunda vattnet. Hennes ansikte är vänt mot det starka solljuset och en bit längre in i bilden rör en hund upp krusningar på vattenytan. Den drömska scenen lämnar inte någon förklaring till vare sig det som har skett eller det som skall komma att hända. Kanske är det kvinnans djupaste tankar som gestaltas? Som alltid öppnar Karin Broos dörrarna till de egna tolkningarna och frågeställningarna. Här finner vi aldrig några direkta svar.

Vatten och vattenytor förekommer ofta i Karin Broos måleri och hennes häpnadsväckande tekniska skicklighet för tankarna till Anders Zorns måleri och kan jämföras med hans magnifika förmåga att skildra vattens yta, reflektioner och djup. Den suggestiva bilden av den vackra kvinnan i vattnet är en modern Ofelia och den symboliska underbyggnaden triggar vårt intresse och får oss att ställa frågor och fundera över verklighetens svar.
Karin Broos hämtar nästan alltid sin inspiration i de vardagliga händelser som utspelas runtomkring henne. Hon fryser ett ögonblick och låter oss därigenom ta del av sin egen verklighet. I den idylliska värmländska miljön stiftar vi bekantskap med hennes direkta närhet. Men trots motivens sammanhang lyfts de ändock till en annan dimension där det verklighetstrogna uttrycket karaktäriseras av suggestiva undertoner. Det mänskliga ödets utsatthet visas i olika situationer där vi inte vet vad som är paradisets idyll och vad som inte är det.

Flickan i vattnet är Karin Broos dotter Sara. Idag väl uppmärksammad filmare som långfilmsdebuterade med För dig naken om kärlekshistorien mellan Saras gudfar konstnären Lars Lerin och hans brasilianske make Junior. Här skildras hon av modern i en målning vars omfamnande ljus och särpräglade karaktär stannar kvar i betraktarens minne.

Auktionsnummer:

82

Datum:

2019-04-10