Tillbaka till katalog

Rémy Zaugg, Look, in a flash I am blind, Look

Rémy Zaugg, Look, in a flash I am blind, Look
Rémy Zaugg, Look, in a flash I am blind, Look
Rémy Zaugg, Look, in a flash I am blind, Look
Rémy Zaugg, Look, in a flash I am blind, Look

Klubbat för:

350000 SEK

Utropspris

350 000-400 000 SEK

Beskrivning

RÉMY ZAUGG
Schweiz, 1943-2005
Look, in a flash I am blind, Look
Signerad och daterad på baksidan R. Zaugg 1997/1998. Lack och silkscreen på aluminium, 180 x 160 cm

PROVENIENS
Galerie Nordenhake, Stockholm

Perception är ett återkommande tema i verk av Rémy Zaugg, liksom användningen av ord och fraser. Meningen LOOK, IN A FLASH I AM BLIND, LOOK är en lek med idiom och samtidigt ett experiment med färg och text. Genom att låna placering och visuella koder som vanligtvis används för reklam lockar Zaugg betraktaren med en gåtfull och samtidigt enkel text som utforskar ord, bild och seendets akt.

Målningarna är utförda i billack i en monokrom palett med ord som antingen är målade i mycket skarpa eller mycket svaga färger. Hans konst har utvecklats både inom de konceptuella och minimalistiska traditionerna och har också kopplingar till opkonsten.

Slutbehandlingen i processen, inklusive poleringen och lackeringen gör det möjligt för färgen och den typografiska formen att bara vara, bortom allt annat. Dessa processer materialiserar de olika delarna som tillsammans utgör bilden, de förstör färgpartiklarna och sublimerar dem. Bilden blir färg mer än färggrann materia. Det finns färg och text - och det finns ingenting annat. Rémy Zaugg

Rémy Zaugg spelade en viktig roll i det europeiska kulturlivet, både som konstnär och kritiker. Hans teoretiska diskussioner, framför allt de i boken The Art Museum of my Dreams. Or the Place for Work and People, 1987 är betydelsefulla texter för samtida konstvetare och konstnärer. Genom ett nära samarbete med arkitektkontoret Herzog & de Meuron var han delaktig i utformandet av flera byggnadsprojekt bland annat Tate Modern i London.



Auktionsnummer:

135

Datum:

2016-05-19