Tillbaka till katalog

Rolf Hanson, Ojavgo

Rolf Hanson, Ojavgo
Rolf Hanson, Ojavgo
Rolf Hanson, Ojavgo
Rolf Hanson, Ojavgo

Klubbat för:

150000 SEK

Utropspris

175 000-200 000 SEK

Beskrivning

ROLF HANSON
född 1953
Ojavgo
Signerad och daterad på baksidan Rolf Hanson 1991. Olja på pannå, 204 x 126 cm.
PROVENIENS.
Inköpt direkt från konstnären av nuvarande ägare
UTSTÄLLD
Galleri Björn Bengtsson, Varberg 1991
I Rolf Hansons romantiskt expressiva semiabstrakta måleri finns en genklang av naturens skönhet och han framstår som en viktig del i den nordiska landskapstraditionen. De ofta monumentala målningarna från 1980-talet uppvisar stora sammanhållna färgytor med djup och tydlig kroppslighet, därefter under 1990-talet utförde han verk med en mer upplöst färgyta med tydliga figurativa inslag. Konstnären använder i sin bildvärld en säregen och explosiv kolorit som för tankarna till bränt socker, lavaströmmar, sotfärgad kol eller flammande eld. Folke Edwards beskriver Rolf Hansons konst som: "samtidigt vital och dekadent, drömsk och aggressiv, dekorativ och uttrycksfull".

Rolf Hanson utbildades vid Konsthögskolan i Stockholm där han under en tid hade Dick Bengtsson som lärare. Han debuterade 1978 med en utställning på Galleri Mejan. Efter avslutade studier tillbringade han åren 1982-83 som stipendiat i ateljéhuset P.S.1 i New York - en viktig tid i hans konstnärliga utveckling. Mark Rothko och den amerikanska abstrakta expressionismen påverkade honom under detta tidiga 80-tal.

Han blev känd för den bredare publiken efter en uppmärksammad separatutställning på Moderna Museet i Stockholm 1985. Utställningen presenterade ett antal storslagna oljemålningar med imaginära och melankoliska bilder, vilka alla gav associationer till naturen. Han representerade Sverige i den nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 1988. Dessutom har han haft separatutställningar på Rooseum i Malmö 1995, på Kunsthalle Düsseldorf 1998 och på Dunkers Kulturhus i Helsingborg 2006.
Han tilldelades 1999 det prestigefyllda första priset vid Carnegie Art Award för sviten Runtom trappa, inspirerad av Carl Fredrik Hills målningar från Montigny-sur-Loing i Frankrike. Juryns motivering löd:
"Rolf Hanson får Carnegies pris för att han - återigen - i en ny svit målningar gör det nästan omöjliga: Mitt i den mest slitna av konstnärliga genrer - figurativt oljemåleri - skapar han verk som känns fullkomligt samtida och därtill ytterst angelägna. Han bearbetar, knådar och pressar traditionen till det yttersta - det är som om själva bildytan flämtar efter den samtidigt intensiva och kärleksfulla behandlingen - och utvinner verk med en unik energi och skönhet".

Auktionsnummer:

138

Datum:

2015-11-10