










AXEL EINAR HJORTH. "Marianne", skåp, Nordiska kompaniet 1930-tal, valnöt och citron.
Sold for | 22 722 SEK |
---|---|
Klubbas | Closed |
Föremålet har klubbats. |
Bakom dörrarna lådor och hyllor, Brickmärkt NK R 38705 - C MÖB samt rund bricka NK (insida dörr). Höjd 150, 113,5 x 55 cm
PROVENIENS
Till Nordiska Kompaniets vårutställning 1935, formgav Hjorth en sängkammarmöbel vid namn ”Marianne”, utförd i en sober färgskala i bonad citron och valnöt, vilken premiärvisades på varuhusets vårutställning 1935. Auktionens möblemang består av ett par sängbord, ett par sängramar, ett par stolar, ett skåp samt en byrå. Noterbart är att samtliga möbler, förutom byrån, är märkta med Commisionärnummer ”Möb”, vilket är en märkning som ofta återfinns på företagets utställningsmöbler, vilket gör det högst troligt att det var detta faktiska möbleman som visades vid lanseringen på varuhuset, våren 1935. Byrån bär i stället ritningsnummer 41067, vilket avser en byrå specialbeställd av ”Andersson R”. Sannolikt, är det denne R Andersson som en gång förvärvat möblemanget från Nordiska Kompaniet, för att sedan komplettera möbelgruppen med en specialbeställd byrå av samma modell.
HISTORIK
Få svenska möbelarkitekter har ett så gott internationellt renommé eller är så starkt förknippade med en epok som Axel Einar Hjorth. Som Nordiska Kompaniet chefsarkitekts mellan åren 1927–1938, utgjorde Hjorth en av mellankrigstidens mest tongivande möbelformgivare. För NKs möbelavdelning formgav han alltifrån högkvalitativa, katalogförda möbler för serieproduktion, till unika praktjäser för burgna beställare eller världsutställningar. Idag förknippar många Hjorth främst med sina stilbildande rustika furumöblet, vilka en gång togs fram för att möblera svenskarnas sportstugor – och som idag gärna pryder kändishem på andra sidan Atlanten. Kanske är det just denna bredd som gör Hjorth till en så oefterhärmlig och imponerande formgivare.
I praktpjäser så som skåpet "Louis" för världsutställningen i Barcelona 1929, tog han den lyxbetonade tjugotalsklassicismen till fulländning, för att efter funkisens genombrott 1930 lyckas anpassa och rationalisera sitt formspråk, och på så vis framgångsrikt manövrera omställningarna till den nya tidens stramare och funktionsinriktade ideal. Hjorth hanterade skickligt övergången från Swedish Grace till funktionalism, och allt eftersom 1930-talet fortskred, växte en ny stil fram som kommit att kallas Swedish Modern. Till skillnad från den avskalat odekorerade funktionalismen, återupptog denna mjukare form av modernism traditionella drag och material, och var mer tillåtande för dekorativa inslag, men utan att ge avkall på vare sig kvalité eller nytänkande formspråk. Även dessa nya stiluttryck bemästrade den mångsidige Hjort. Hans praktskåp "Paris", sålt 2014 på Stockholms Auktionsverk, utgjorde en milstolpe i stilens framgångsrika internationella lansering, då det visades på Världsutställningen i Paris 1937.
LITTERATUR
Modellen avbildad i Nordiska Kompaniets möbelkatalog 1935.
Bruksslitage, minder fanérskador.
För frågor och konditionsrapport vänligen kontakta
ulrika.ruding@auktionsverket.se eller christofer.wikner@auktionsverket.se
Key/keys included.