






AGNES WIESLANDER (1873-1934). Stilleben med koppar, fat och frukt.
Sold for | 38 247 SEK |
---|---|
Ends in | Closed |
Hus | Stockholms Auktionsverk Nybrogatan 32 |
Olja på pannå, 44 x 40 cm. Rammått 56 x 50 cm. Signerad AW och daterad 1908.
PROVENIENS
A tergo med påskrift Bertil Horée , Roslagsgatan 14, samt daterat 1937.
Enligt samma påskrift ny ägare Vittorio Sartoni 1971.
Auktionens målning av Agnes Wieslander är utförd med en djärv färg- och ljusbehandling, förenat med en komposition som förenklar motivet. Resultatet är effektfulla kontraster. Detta är ett måleri av yppersta kvalitet. Man anar här en svensk impressionist med stor begåvning som kunde ha nått mycket långt.
Agnes Wieslander föddes 1873 och började måla redan under tidigt 1880-tal. År 1900 for hon till Paris för att ta lektioner i måleri vid Académie Colarossi. Hon återvände till Sverige för studier under Carl Wilhelmson vid Valands målarskola i Göteborg. En resa till Tyskland 1908 och mötet med konstnären Adolf Hölzel som drev egen konstskola skulle få avgörande betydelse för hennes konstnärskap. Det är också i samband med studierna för Hölzel 1908 som just auktionens spännande målning tillkommer.
Adolf Hölzel var tidigt en av företrädarna för "Neu-Dachau", kretsen kring Fritz von Uhde. 1894 grundade han en konstskola. Hölzel blev berömd för sin tolvtonade färgcirkel. Han räknas till impressionisterna men drogs tidigt till abstrakt gestaltande och blev en förebild för många yngre expressionister. I sin undervisning byggde Hölzel vidare på Goethes färglära, kombinerat med vetenskapliga avhandlingar om spektralfärgerna och tillämpningar av teorier utvecklade av några av konsthistoriens storheter: Runge, Delacroix, Seurat och Signac.
Agnes Wieslander kunde följa Hölzels utveckling som konstnär med en stegring i färgen. Därmed kom hennes egen kolorism att förändras i riktning med Hölzels. Hon återvände till Paris senare 1908, där hon särskilt studerade stilleben och en förskjutning av motivet för att få fram en dekorativ förenkling av motivet. Wieslander reste 1910 och 1911 återigen till Stuttgart i Tyskland för fortsatta studier för Hölzel.
Bland hans elever under tidigt 1900-tal fanns för övrigt flera andra begåvade dåtida målare som Tora Vega Holmström, Axel Törneman och Emil Nolde, med flera,
Hemma i Sverige var Agnes Wieslander en av stiftarna till Konstnärsgruppen 1913. Året efter var hon representerad med två verk vid den i konstsammanhang viktiga Baltiska utställningen i Malmö.
Hon medverkade i ett tiotal utställningar med Skånes konstförening och utställningar arrangerade av Föreningen Svenska Konstnärinnor och Sveriges allmänna konstförening.
Has resale rights.
God kondition. Nyligen rengjord hos konservator.
För vidare information kontakta cecilia.berggren@auktionsverket.com.