



ALBERT ENGSTRÖM, BREV TILL FÖRÄLDRARNA med anledning av inval i Svenska Akademien 1922.
Höchstes Gebot | 15 000 SEK |
---|---|
Klubbas | Vollendet |
Hus | Stockholms Auktionsverk Nybrogatan 32 |
Föremålet har klubbats. |
ENGSTRÖM, ALBERT. Egenhändigt handskrivet brev ställt till föräldrarna med anledning av inval i Svenska Akademien 1922. Handskrift i bläck, daterad Stockholm 2/4 1922.
4:o (265x205 mm). 4 ark brevpapper, skrivna endast på verso. Vikta på mitten och med små revor i vecken vid marginalerna, de två sista arken med en liten pappersförlust i vänstra marginalen medförande textförlust omfattande ett par bokstäver i ett ord. Undertecknat ”Albert”.
Albert Engström (1869-1940) invaldes i Svenska Akademien på stol nummer 18 den 30/3 1922. Tre dagar senare skriver Engström ett översvallande kärleksfullt brev till sina föräldrar som inleds ”Älskade föräldrar. Ja, nu har jag blivit en av de 18 i Svenska Akademien. Jag ville bara berätta, att när jag först hörde talas om denna möjlighet, tänkte jag först på Pappa och Mamma”. Engström skriver vidare att denna ”utnämning är för mig något vackert från Akademiens sida. Den har visat att den begriper en ärlig smålandspojke, som hela sitt liv bara tänkt på goda och förnäma ting. För detta har jag i främsta rummet att tacka er, mina kära älskade föräldrar, som aldrig lärt mig något fult och dåligt utan tvärtom visat mig vägen fram till hederlighet och godhet genom att själva vara hederliga och goda”. Vidare skriver Engström att arbetet är ”den finaste skänk från gud” och sedan ”Och jag tänker: när pappa binder böcker, och gläds åt arbetet och framstegen, så är det precis detsamma som när jag skriver böcker och gläds åt min alltmera växande förmåga att kunna berätta”. Det långa, detaljrika brevet, visar en ovanligt upprymd och oförställd Engström. Många av brevets formuleringar påminner mer om ett barns än en akademiledamot, men som han själv skriver: ”Jag är ju nu en gammal man, snart 53 år. Men den ungdom jag ännu bevarar är en skänk av er. Jag vill bli ohyggligt gammal. Jag vill leva för att visa hur goda ni ha varit mot mig och de andra barnen”.
Proveniens: Stavsund slott, familjen Klinckowström.
Inköpt på bokauktion på Stavsund, troligen sent 1960-tal.
Se text.