









THOMAS TEMPTE. Soffa, stomme i såpad ask, flätad sits och rygg.
Höchstes Gebot | 4 200 SEK |
---|---|
Endet in | Vollendet |
Hus | Stockholms Auktionsverk Sickla |
Sitthöjd 51 cm, rygghöjd 93 cm, bredd 126 cm.
Soffan är producerad i möbelämnen efterlämnade av Thomas Tempte. Färdigställd av John Funkquist och Joakim Zickert.
Soffan finns inte med i Temptes möbelkatalog. Enligt uppgift modellen utförd i beställningsarbete.
HISTORIK:
Thomas Tempte, konstsnickaren som gick sin egen väg. Han har förtjänat sin plats bland snickare i Sverige som ett eget universitet. Som formgivare har han verkat i det dolda.
"Min verkstad producerar de möbler och övriga produkter som jag själv ritar och konstruerar. Sågtimmer anförskaffar jag i egna besiktningar i skogen, detta försågas i egen regi liksom lagring och torkning. På så sätt känner jag mitt material och erhåller lämpliga stycken trä i varje enskild del..." utdrag från Thomas Temptes möbelkatalog
Dymlingar
Användandet av dymlingar är karaktäristiskt för Temptes snickeri. Dymlingar är kvadratiskt formade pluggar som slås in i runda hål, och låser konstruktionen istället för lim.
Konstruktion
I Thomas Temptes möbler finns avsiktliga asymmetrier och skevheter, förmodligen för att förstärka både form och konstruktion. Sådana avvikelser är omöjliga att förmedla med en ritning, vilket han förmodligen inte heller använde sig av. Det är ett arbetssätt som är högst okonventionellt inom ett fält som varit beroende av ritningen åtminstone de senaste hundra åren.
För att förstå Thomas Temptes metoder behöver vi gå tillbaka till det forna Egypten och hans rekonstruktion Tutankhamuns tronstol. Rekonstruktionen med tillhörande verkstad och verktyg finns i Östergötlands länsmuseums samling. I sin bok Arbetets ära beskriver Tempte arbetet med rekonstruktionen:
“Egyptiske snickaren tänkte i sina konstruktioner på ett helt annat sätt än vad vi gör idag. Han tänkte inte lodrätt eller vågrätt eller i 90 respektive 45 grader. Föreställningsvärlden måste ha varit mycket annorlunda. Inga avsättningar är vinkelrätta, inga delar är parallella. Benen går inte mot marken lodrätt utan är som lejonets ben, till för att förflytta sig framåt och att höja kroppen upp och ner. Slåarna går inte parallellt med marken eller golvet utan lättar en aning i ena änden. En tysk forskare har gjort en undersökning om hur tecknet för horisont skrevs under cirka två årtusenden. Det står en aning snett.”.
Sammanställd av äldre möbelämnen, nyligen färdigställd.