Tillbaka till katalog

Helene Schjerfbeck Azalea

Helene Schjerfbeck Azalea
Helene Schjerfbeck Azalea
Helene Schjerfbeck Azalea
Helene Schjerfbeck Azalea
Helene Schjerfbeck Azalea
Helene Schjerfbeck Azalea
Helene Schjerfbeck Azalea
Helene Schjerfbeck Azalea

Klubbat för:

250 000 EUR

Utropspris

100 000 EUR

Beskrivning

HELENE SCHJERFBECK (1862-1946)
Azalea, 1904
Oljemålning på duk 36 x 45 cm
Monogram nere till höger: H S
Proveniens: Konstnärsgillet i Finlands lotteri 3.12.1904, vinnare fru Minna Wallenius, Helsingfors, Kommerserådet August Laurén (1897-1953), efter honom inom samma släkt.
Utställning: Åbo konstmuseum, Konst i hemmen 25.11-11.12.1966, nr 163.

Helene Schjerfbeck målade flera verk med blommor, även azaleor, i början av perioden i Hyvinge. Hon deltog sällan i utställningar på den tiden, men pengar behövdes för att leva och blomstermotiv intresserade den stora allmänheten. Dessa motiv erbjöd hon ofta som lotterivinster till olika föreningar, dock även flera betydande figurmotiv såsom målningarna Sömmerskan eller Kostymbild.

I Hyvinge fanns inga blomsteraffärer med ett mångsidigt utbud på den tiden, men Helene Schjerfbeck led ingen nöd för det utan kallade sina kvinnliga konstnärskollegor till hjälp. Till Ada Thilén skrev hon till exempel följande meddelande i april 1907 och samma meddelande sändes även till Maria Wiik, då azaleorna inte dök upp tillräckligt snabbt:

"Vet du nu är jag i modell nöd och vänder mig till dig som varit så snäll och sagt att jag får besvära dig! ... - men jag ville fråga om du har tid att köpa en blomma åt mig. Nu är jag mest bekant med azaleor, har mest tecknat och målat den sorten, och det är just deras tid sade mamma som var till staden i går fast jag då ej tänkte på den utvägen. Helst en hvit eller mycket ljusröd (de gula, laxfärgade tycker jag ej om), och det är bra om det är tätt med blommor, du som målarinna vet ju nog. Storlek och pris får du bestämma, tag den som passar bäst, och bed den sända till Hyvinge. Jag skall sedan ersätta dig så snart du låter mig veta priset."

Kommerserådet August Lauréns Azalea-målning har högst sannolikt varit en kandidat till vinst i Konstnärsgillet i Finlands lotteri av den lilla, delvis rivna lappen som limmats fast i kilramen att döma. Den fragmentariska skriften verkar vara Helene Schjerfbecks handstil. Konstnärinnan har skrivit den blygsamma summan 76 mk, i vinstlistan har värdet 80 mk antecknats (Helsingfors Posten, 4.12.1904). Vi vet inte exakt när August Laurén skaffade verket till sin samling, det vi däremot vet är att han understödde kulturlivet i Åbo på många sätt och att han även ägde andra högklassiga målningar från den finländska konstens guldålder och den nya tiden, däribland till exempel verk av Albert Edelfelt och Akseli Gallen-Kallela. August Laurén hade skaffat sig inflytande framför allt som affärsman inom textil- och beklädnadsbranschen.

Azalea har troligtvis målats år 1904. Färgskalan är asketisk och som belysning har ögonblicket då ljus går mot mörker valts. Schjerfbeck älskade skymning utan skuggor, dess mjuka atmosfär gjorde henne lugn. November var en av hennes favoritmånader. Denna skymningsestetik har tagits fram i verket på ett storartat sätt, målningens ljuspunkter kommer fram ännu mera strålande i den mörka stunden än i klart ljus.

Kombinationen av grått, mörkgrönt och vitt är distingerat elegant och målningen utstrålar ett lugn och en vacker atmosfär som inte gör stort väsen av sig. Växtens solfjäderform och blommornas konturer med mjukt borttonade detaljer utstrålar harmoni. Typiskt för konstnärinnan är att en blomma till höger sträcker sig mot ett eget enskilt rum samtidigt som den framhäver den övriga blomsterkronans enhetliga ymnighet. Detsamma gör även de små, fristående mörkgröna bladprickarna som frigör sig från den huvudsakliga bukettformen. Schjerfbeck kunde skapa precis rätt spänning i motiv som motiv. Azalea är ett verk i mästarklass i sin genre.

Leena Ahtola-Moorhouse

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

499971

Datum:

2017-12-03