Tillbaka till katalog

Olle Baertling, LIBI

Olle Baertling, LIBI
Olle Baertling, LIBI
Olle Baertling, LIBI
Olle Baertling, LIBI
Olle Baertling, LIBI
Olle Baertling, LIBI
Olle Baertling, LIBI
Olle Baertling, LIBI

Klubbat för:

1100000 SEK

Utropspris

900 000-950 000 SEK

Beskrivning

OLLE BAERTLING
1911-1981
LIBI
Signerad och daterad på baksidan Baertling 1957. Olja på duk, 195 x 97 cm.

PROVENIENS
Galerie Denise René, Paris
Olle Baertling, Kommendörsgatan 39, 114 58 Stockholm

UTSTÄLLD
Konkret - rörelser i Nordisk konst under 1900-talet, Dansmuseet, Stockholm 2001, katalognr 3

Åren kring 1950 förändras i hög grad Olle Baertlings måleri. Han går från ett föreställande måleri till ett icke föreställande och utvecklar en ny bildtyp bestående av en nonfigurativ motivkrets, med ett spel av ytor och konturer av geometrisk karaktär. Den utlösande faktorn är bland annat en vistelse i Paris där han kommer i kontakt med Réalités Nouvelles och konstnären Auguste Herbin. Baertling skulle så småningom uteslutande arbeta med diagonaler i sin konst. De diagonala formerna, enhetligt och klart kolorerade, lämnas "oavslutade", vilka konstnären kallade "öppen form". Färgytorna begränsas av svarta linjer.

Baertling hyllade idén om att betraktaren skulle uppfatta det andliga innehållet i konsten och att varje referens eller association till någonting utanför bilden bör elimineras. Innehållet skall endast finnas i kraftspelet mellan färg och form. Det konstnärliga uttrycket har sin upprinnelse i konstnärens medvetande och står på så sätt fri från bundenheten till naturen. Samspelet i Baertlings måleri mellan de diagonala formerna och den konstruerade starka koloriten ger bilderna dess frånvaro av "naturalism".

Ett organiskt element i kompositionerna utgörs dock av de små variationer som finns i konturer och gränslinjer. De svarta banden är inte räta som de vid första anblicken tycks vara, utan båglinjer avpassade att kompensera de inneslutna färgfältens spänning. De frammanar en "skimmereffekt", vilket bidrar till ökad rörlighet i bildytan. Det visuella uttrycket leder till en simultaneffekt som ger efterbilder. Bilden blir spänd men stabil.

För Baertling var målandet ett ständigt korrigerande och förtätande av ytorna till dess hans intuition fört honom till en bild som "stämmer", som lösgör sig från duken.




Auktionsnummer:

374

Datum:

2019-11-25