Tillbaka till katalog

Prins Eugen, Nike II

Prins Eugen, Nike II
Prins Eugen, Nike II
Prins Eugen, Nike II
Prins Eugen, Nike II
Prins Eugen, Nike II
Prins Eugen, Nike II
Prins Eugen, Nike II
Prins Eugen, Nike II
Prins Eugen, Nike II
Prins Eugen, Nike II

Klubbat för:

180000 SEK

Utropspris

200 000-250 000 SEK

Beskrivning

PRINS EUGEN
1865-1947
Nike II
Signerad och daterad Eugen 1907. Olja på duk, 76 x 56 cm.
På baksidan betitlad, signerad och daterad samt en mindre studie av Ryssviken.

Jämför med "Nike i snö", utförd 1905 i kol och tempera (WE207) och med "Nike i snö mot rosa luft", olja, utförd 1932 (WE582), i samlingarna på Prins Eugens Waldemarsudde.

Redan i oktober 1899 köpte Prins Eugen egendomen på Waldemarsudde. Arkitekt Ferdinand Boberg utarbetade skisser för ett nytt privatpalats i samarbete med prinsen och i mars 1903 började man bygga. Sommaren 1905 stod det nya hemmet på Waldemarsudde klart och manbyggnaden kom att präglas av ljus och luft i överensstämmelse med det nya seklets ideal. I oktober bjöd prinsen 16 nära vänner på inflyttningsfest, de var konstnärerna Richard Bergh, Teodor Lundberg, Oscar Björck, Carl Larsson och Anders Zorn, författarna Tor Hedberg, Carl G. Laurin och Klas Fåhræus samt arkitekten själv, Ferdinand Boberg.

Mot sjösidan lät prinsen placera två stora terrasser, en övre och en nedre. Han planterade även en del nya träd, som en rad popplar vid strandkanten och kastanjer uppe på terrassen. Parken inbjöd till en rik skulptural utsmyckning och de är alla inköpta av prins Eugen, ofta för den utvalda platsen. Den spektakulära skulpturen 'Nike från Samothrake' inkomponerades i trappan precis utanför salongen redan när huset byggdes 1905. Skulpturen är en kopia av en marmorskulptur från 190 f. Kr., vilken är ett av den hellenistiska konstens största mästerverk och som föreställer den grekiska segergudinnan Nike. Originalet finns idag på Louvren i Paris.

I den aktuella målningen blickar segergudinnan ut mot Saltsjön över till Danvikens obebyggda kustremsa. Det som gör målningen så unik är att den utgör en av de första oljemålningarna med motiv från terrassen vid det nyuppförda djurgårdspalatset. Versionen som idag finns i Prins Eugens samlingar är utförd först 25 år senare.

PRINS EUGEN -
Eugen Napoleon Nikolaus, svensk arvfurste, hertig av Närke, den fjärde av Oskar II:s söner, föddes den första augusti 1865 på Drottningholm slott. Prinsen visade redan i unga år prov på konstnärlig begåvning och han skulle så småningom utmärka sig som konstnär och spela en betydande roll för svenskt kulturliv. Han drogs till Opponenternas antiakademiska friluftsrealism och stod Konstnärsförbundet nära - det förbund som bildats 1886 i opposition mot Konstakademien, av bland andra prinsens blivande vänner Nils Kreuger, Karl Nordström och Richard Bergh. Prins Eugen sympatiserade med Konstnärsförbundets ideal, bland annat dess dragning till lyriska skymningsmotiv. Stockholms panorama var en tillflykt för hans drömmande sinnelag - prins Eugen blev romantikern, lyrikern bland sin generations landskapsmålare.

För frågor och konditionsrapport kontakta pierre.olbers@auktionsverket.se

Auktionsnummer:

301

Datum:

2020-06-10