Tillbaka till katalog

Bruno Liljefors, Morkulla

Bruno Liljefors, Morkulla
Bruno Liljefors, Morkulla
Bruno Liljefors, Morkulla
Bruno Liljefors, Morkulla
Bruno Liljefors, Morkulla
Bruno Liljefors, Morkulla
Bruno Liljefors, Morkulla
Bruno Liljefors, Morkulla

Klubbat för:

350000 SEK

Utropspris

400 000-500 000 SEK

Beskrivning

BRUNO LILJEFORS
1860-1939
Morkulla
Bär senare signatur och datering Bruno Liljefors 91. Olja på pannå, 44,5 x 37,5 cm.

Målningen har varit på Ateneum i Helsingfors för en teknisk undersökning. Seppo Hornitzsky, ansvarig på Nationalgalleriet i Finland, har gjort den tekniska undersökningen och han använde en spektrometer till alla mätningar.
- Färgen kan dateras till mellan 1890 och 1920. Före och efter dessa datum använde målarna andra typer av färger.
- Signaturen är senare, men dess färgpigment är densamma som i många av fågelns fläckar på ryggen och på näbben.
- Pannån som målningen är utförd på är en av de första faneren som tillverkades och som konstnärerna började använda, denna kan dateras till ca 1890-talet.


Morkullan med sin brunspräckliga fjäderdräkt smälter in i omgivningen så till den grad att den i naturen är nästintill omöjlig att upptäcka. Den är oerhört beroende av sin färgteckning eftersom den endast kan skydda sig mot faror genom sin osynlighet då den trycker i lämplig omgivning.

Bruno Liljefors fascinerades av djurens skyddsfärger som ger dem värn mot fiender. Hökar som kretsar på himlen för att upptäcka sina byten har svårt att få syn på morkullan bland fjolårsgräs, grästuvor och leriga våta marker. Ofta låter Liljefors, som han här gör med morkullan, djuren smälta samman med naturen och de blir på så sätt en del av naturens kretslopp. I målningen återger Liljefors på ett väldigt sumariskt sätt floran och vegetationen. Liljefors leder ut sina betraktare i naturen och som inbiten friluftsmänniska hade han stor kunskap om de vilda djuren och deras vanor. I den aktuella målningen letar morkullan med sin långa känsliga näbb i jorden efter föda som består av insekter och maskar. För Liljefors var det lika viktigt att återge djuren i deras rätta omgivning som att på ett korrekt sätt måla djuren i målningarna. Kompositionen saknar helt horisont vilket anspelar på, för den tiden rådande, japonismen och dess närperspektiv.

Auktionsnummer:

32

Datum:

2018-06-05