Tillbaka till katalog

Hans Ryggen

Hans Ryggen
Hans Ryggen
Hans Ryggen
Hans Ryggen

Såld för:

3 800 SEK

Utropspris

2 000 SEK

Beskrivning

HANS RYGGEN (Norge, 1894-1956): Allén, signerad och daterad Hans Ryggen spegelvänt, blandteknik på papper, ca 18x28 cm,

HISTORIK:
Hans Ryggen (född 10 december 1894 på Ørlandet,Trøndelag, Norge, död 1956), var en norsk målare.

Hans och Hannah Ryggen

I motsatt till de flesta konstnärspar i konsthistorien där kvinnan var den förbiseeda så är det i detta fallet tvärtom. Hans Ryggen skapade en egensinnig konst dock inte lika politisk som Hannahs men stark på sitt eget sätt.

På pensionat Wagner i Dresden mötte den norske målaren Hans Ryggen den Malmö-födda Hannah Jönsson. På Ørlandet Sommaren 1923 fick han besök av Hanna och i september samma år gifte de sig hos byfogden i Oslo. Då var dottern Mona redan på väg.
Hans och Hannah levde knapert och överlevde genom det de kunde producera i sitt lilla gårdsbruk. Han byggde en vävstol till Hannah varpå hon lämnar måleriet för att fokusera på väverierna. I Norge räknas hon som en av de viktiga förgrundsgestalterna inom modernismen med sin stiliserade, figurativa, politiskt och socialt medvetna konst. Hon blev också erkänd internationellt. Redan 1937 bjöds hon in till Världsutställningen i Paris. 1962 visas en stor utställning på Moderna museet i Stockholm. Den blir en publiksuccé, och i tidningarna skrivs många artiklar om väverskan från Malmö som flyttat till Ørlandet. Under kriget fördes Hans Ryggen till ett arbetsläger, året därpå den 19 maj 1945 frigavs han. Hans Ryggen bar tröjan med fångnumret 13243 vilket Hannah senare väver in i verket "Grini".

Hans Ryggen fortsätter utveckla sitt egensinniga måleri. Många utställningar i Norge genomfördes samt en större utställning på Malmö Konstmuseum i början av 50-talet.
Hannah och Hans Ryggen hade otaliga utställningar under deras levnadstid. Hannah "återupptäcktes" i stora skala 2013 och hennes konstnärskap visas just nu på olika arenor världen över.
Trondheim Kunstmuseum fick ta hand om Hans Ryggens kvarlåtenskap och har ca 400 st verk i deras samlingar.

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

660137

Datum:

2019-07-26