Tillbaka till katalog

Auguste Renoir, Tête de Jeune Fille

Auguste Renoir, Tête de Jeune Fille
Auguste Renoir, Tête de Jeune Fille
Auguste Renoir, Tête de Jeune Fille
Auguste Renoir, Tête de Jeune Fille
Auguste Renoir, Tête de Jeune Fille
Auguste Renoir, Tête de Jeune Fille

Klubbat för:

300000 SEK

Utropspris

400 000-500 000 SEK

Beskrivning

PIERRE-AUGUSTE RENOIR
Frankrike 1841-1919
Tête de Jeune Fille
Signerad R. Olja på duk fäst på pannå, 8 x 5,7 cm.

PROVENIENS:
Medföljande certifikat från Alex Maguy, Paris, 4 sep. 1965
Inköpt på Galerie de l'Elysée, Paris av Herr Ruben Hüttner, sedan i arv till nuvarande ägare.

UTSTÄLLD:
Galerie de l'Elysée, Paris, 1965

LITTERATUR
Avbildad i Ambroise Vollard, Tableaux, pastels & dessins de Pierre-Auguste Renoir, 1954, Vol. 2, s. 92.


Som en av förgrundsgestalterna för impressionismen är Pierre-Auguste Renoirs konstnärsgärning tätt sammansvetsad med den internationella konsthistorien. Hans målningar, ofta fyllda av klara och mättade färger som liksom dansar över dukytan, ger en unik inblick i franskt societetsliv kring sekelskiftet 1900. Som för många andra konstnärer utgjorde hans porträttverksamhet stommen i produktionen och verkade som en stadig inkomstkälla. Med oförtrutet intresse för sina modeller ville Renoir fånga människan bakom det fysiska anletet. Genom ett stort antal bevarade skisser av framför allt kvinnor får man en unik inblick i Renoirs sätt att arbeta och ständigt utveckla sitt konstnärskap.

När man granskar konsthandlaren Ambroise Vollards arkivfotografier finner man ett antal dukar fyllda med kolorerade skisser representerande olika typer av motiv. Ibland fyller dessa mindre målningar hela bildytan och skiljs enbart av mindre områden där den vita dukytan lyser igenom. Dessa "fragment" utförda i olja möjliggjorde för Renoir att förbättra sin teknik, ofta i form av föregångare till större målningar av badare, porträtt eller landskapsmålningar. Precis som ögonblicksnoteringar uppvisar dessa skisser konstnärens spontanitet och inspiration. Som man kan se i Ambroise Vollards bok från 1918 tillhör just denna målning en sådan större duk som nogsamt har skurits upp i mindre delar för att bilda individuella målningar.

Den aktuella skissen kan vid första anblick te sig som en ögonblicksstudie av form, färg, anletsdrag och skuggor. Men granskar man målningen närmre blir det tydligt med vilken precision Renoir anlade penseldragen för att med små men precisa medel skapa en nästan tredimensionell bildyta. Den lediga håruppsättningen och kvinnans rosiga kinder samt blottade axlar skapar en naturlig och intim stämning, där konstnärens syfte har varit att återge bilden av en kvinna framför en exakt återgivning av modellen i fråga. Målningen andas ungdom, livfullhet och friskhet.

Auktionsnummer:

361

Datum:

2020-06-10